Wielkanocny słodko-wytrawny obiad z Herbapol-Lublin. Poznaj przepis na kaczkę w sosie malinowym!


Wielkanocny słodko-wytrawny obiad z Herbapol-Lublin. Poznaj przepis na kaczkę w sosie malinowym!
2022-04-11
Po wielkanocnym śniadaniu, przychodzi czas na rodzinny obiad. Przy tej okazji gospodarze mogą zaprezentować swoją kulinarną kreatywność. Dlatego polecamy przygotowanie mniej klasycznego obiadu z odrobiną polskiej słodyczy.

Idealnym przepisem na popołudniowy posiłek jest kaczka w sosie malinowym z puree ziemniaczanym. Spraw by rodzinny obiad był delikatnie owocowy i wyjątkowy!

 

 

 

 

 

 

 

Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem

 

Kaczka:

·      2 piersi z kaczki

·      2 ząbki czosnku

·      2 łyżki oleju

·      1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

·      1/2 łyżeczki soli

·      1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

·      szczypta soli

 

Puree ziemniaczane:

·      700 g ziemniaków

·      100 ml śmietanki 30%

·      50 g masła

 

Sos malinowy:

·      2 łyżki Konfitury z Malin Herbapol

·      2 łyżki sosu z pieczenia kaczki

 

Przygotowanie:

Skórę kaczki natnij, natrzyj przyprawami, olejem i odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smaż piersi pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Następnie odwrócić i smaż przez kolejne 8 minut. Gotowe mięso owiń szczelnie w folię i odstaw na 10 minut.

 

Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszaj z konfiturą z malin.

Ugotuj ziemniaki, a następnie ubij na puree z masłem i śmietanką.

 

Smacznego!

 

Nadesłał:

Redakcja_Nowinki

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl