Stir-fry - patelnia azjatycka z kurczakiem


Stir-fry - patelnia azjatycka z kurczakiem
2012-05-12
Szybkie, proste danie. Wymaga dobrej patelni lub woka z powłoką nieprzywierającą - można je wówczas przyrządzać na naprawdę małej ilości tłuszczu.
Przeczytaj również:
Składniki
400 g piersi z kurczaka
2 łyżeczki curry
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
4 cebule
garść grzybów moon (lub innych azjatyckich)
2 garście mieszanych kiełków (najlepiej takich do smażenia)
100 g makaronu typu "zupka chińska" lub ryżowego.
1 łyżka oleju do woka lub z orzeszków ziemnych
1 łyżeczka oleju sezamowego.

Wykonanie
Piersi umyć, pociąć w paseczki, wymieszać w misce z curry i sosami, marynować ok. 20 minut.
Grzyby przygotować wg. przepisu na opakowaniu, pociąć w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, posypać resztą curry i podsmażyć na oleju aż lekko się zrumieni. Dodać kiełki, przesmażyć 2-3 minuty, odsunąć na bok patelni. Dodać kurczaka, obsmażyć , wymieszać z warzywami, dodać grzyby, chwilę smażyć na średnimi ogniu, ew doprawić sosem sojowym i curry.

Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać z resztą składników. Skropić olejem sezamowym, natychmiast podawać.

Nadesłał:

Rafal

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl