Słodka Impreza z Kajmakiem od HELIO


Słodka Impreza z Kajmakiem od HELIO
2025-02-20
Planujesz przyjęcie i chcesz zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego? Mamy dla Ciebie przepis na deser w słoiczkach, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem! Kajmakowy mus z chrupiącymi herbatnikami i puszystą śmietanką to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Kajmakowy deser w słoiczkach - Składniki:

  • 1 puszka kajmaku HELIO (ok. 400 g)

  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%

  • 250 g mascarpone

  • 100 g herbatników lub biszkoptów

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

  • 1 łyžczka ekstraktu waniliowego

  • Kakao lub starta czekolada do dekoracji

  • Orzechy lub karmelizowane migdały (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kremu kajmakowego - Ubij śmietankę na półsztywno, następnie dodaj mascarpone oraz kajmak HELIO. Miksuj do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.

  2. Warstwowanie deseru - Pokrusz herbatniki lub biszkopty na drobne kawałki. Jeśli lubisz kawowy akcent, skrop je rozpuszczoną kawą. Układaj warstwy w słoiczkach: pokruszone ciasteczka, krem kajmakowy - powtarzaj do wypełnienia naczynia.

  3. Dekoracja - Posyp wierzch deseru kakao lub startą czekoladą. Dla dodatkowej chrupkości możesz dodać posiekane orzechy lub karmelizowane migdały.

  4. Chłodzenie - Aby deser smakował jeszcze lepiej, wstaw go na kilka godzin do lodówki. Smaki się połączą, a konsystencja stanie się aksamitna.

Ten szybki, a zarazem efektowny deser zrobi furorę na każdym spotkaniu! Kajmak HELIO sprawia, że idealnie nadaje się zarówno na rodzinne uroczystości, jak i eleganckie przyjęcia. Koniecznie wypróbuj i zaskocz swoich gości wyjątkowym, słodkim akcentem!

Nadesłał:

Ewick1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl