Łatwe gofry


Łatwe gofry
2012-05-12
Bardzo ważne jest to, żeby gofrownica była naprawdę porządnie nagrzana - wtedy wyjdą chrupiące. Składniki
1 szklanka mąki + jakieś 2 łyżki na wypadek wszelki
1 łyżka słodzika do pieczenia (lub 2 łyżki cukru pudru)
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka

Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w dużej misce - tak jak na naleśniki. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać tę dodatkową mąkę. Ciasto odstawić na jakieś 15 minut.

Dobrze rozgrzać gofrownicę (jeśli powłoka nieprzywierająca nie jest wystarczająco dobra, można ją posmarować tłuszczem za pomocą pędzelka, bardzo cieniutką warstwę, przed smażeniem pierwszych gofrów).

Zamknąć i upiec aż będą rumiane i chrupkie. Wyjmować podważając łopatką. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nadesłał:

Rafal

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl