Ryby budują mięśnie
Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.
Jest to znacząca informacja o tyle, że u wszystkich ssaków z wiekiem zmniejsza się zdolność do przekształcania składników pokarmowych w białka mięśni. Opisywany status quo spowodowany jest najprawdopodobniej tym, iż wraz z upływem czasu wzrasta oporność komórek na insulinę. Kwasy omega-3 oddziałują na przemiany glukozy i powodują wzrost wrażliwości na insulinę.
W efekcie dwukrotnie więcej aminokwasów wykorzystywanych jest do budowy białek mięśni w porównaniu do diety niezbyt obfitującej w ryby. Autorzy badania zaznaczają jednocześnie, że szczególnie u osób po pięćdziesiątym roku życia dodatek do diety w postaci kwasów omega-3 nie odbuduje mięśni. Aby zachować ładną sylwetkę, oprócz odpowiedniego sposobu odżywiania się, konieczna jest aktywność fizyczna.