Marchew świetną słodką przekąską
Ileż to już razy obiecywaliście sobie: koniec z przekąskami? Dietetycy ostrzegają, ze niewinne „przekąszanie”, to wróg szczupłej sylwetki i zdrowia… Ale czy tak jest zawsze?
Na rynku możemy znaleźć zdrowe, soczyste i świeże przekąski, które nie tylko nie powodują tycia, ale pomagają w utrzymaniu szczupłej talii, jedną z nich jest marchew. Marchew zawiera dużą ilość ß-karotenu (prowitaminy A). Bez dodatków, nie poddane obróbce cieplnej. Surowe, pyszne i gotowe żeby je chrupać. Są pyszne i zdrowe. Idealne jako przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do dań, surówek i sałatek. Zawartość kalorii w 100 gramach marchwii to zaledwie 40 kcal. Pełne witamin i niskokaloryczne ,warto po nie sięgnąć, kiedy nachodzi nas ochota na coś slodkiego.
Większość z nas czerpie przyjemność z jedzenia. Bogactwo dostępnych produktów z jednej strony umożliwia zdrowe odżywianie, z drugiej jednak może prowadzić do nadwagi i otyłości. Mówiąc inaczej - nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać. Właściwa dieta powinna dostarczać dostosowaną do indywidualnych potrzeb danego człowieka ilość składników odżywczych, niezbędnych do wytwarzania energii oraz utrzymania procesów fizjologicznych.
Zdrowy tryb życia jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ruch, dbanie o ładną sylwetkę, dbanie o kondycję psychiczną. Jednak w dzisiejszych czasach często popadamy ze skrajności w skrajność i albo pozwalamy sobie na szybkie tycie, albo katujemy się dietą. Nie możemy rezygnować z jedzenia. Owszem, możemy je ograniczyć, ale w sposób racjonalny i przemyślany, a nie po prostu zrezygnować z posiłków, bo chcemy schudnąć. Takie zachowanie w bardzo krótkim czasie może doprowadzić organizm do stanu wyczerpania. Bardzo łatwo możemy doprowadzić do anemii, bo brak normalnych posiłków zmniejsza poziom hemoglobiny i hematokryt, a to zwłaszcza one są podstawą do stwierdzenia tej choroby. Musimy pamiętać, że zdrowy tryb życia to także odpowiednie żywienie.
Rola pożywienia dla organizmu człowieka:
- Zaopatrywanie organizmu w składniki potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek
- Dostarczanie składników potrzebnych do wytwarzania energii
- Dostarczanie składników regulujących przemiany zachodzące w organizmie
Warto pamiętać, że jedzenie to element naszej kultury ale tez przyjemność. Zachowując rozsadek możemy cieszyć się bogactwem smaków, jak i zachować piękną sylwetkę i zdrowie.