Grzaniec - rogrzej się zimą!


Grzaniec - rogrzej się zimą!
2009-11-14
Aromatyczny, korzenny, lekko pikantny z nutą słodyczy - taki właśnie powinien być dobrze przyprawiony, rozgrzewający grzaniec. Jak uzyskać najlepszy smak grzańca? Mogą w tym pomóc dostępne na rynku przyprawy do grzanego wina i piwa w różnych wariantach smakowych.

Tradycja picia grzanego wina i piwa z przyprawami, suszonymi owocami i miodem pojawiła się w Polsce pod koniec XVI.

Wtedy, szczególnie w mroźne dni, grzańce polecano jako napoje lecznicze. Szybko jednak szlachta doceniła przede wszystkim ich walory smakowe. „Dla kurażu" i poprawy nastroju napój zaczął towarzyszyć bawiącym się podczas kuligów, polowań, zabaw karnawałowych.

Dziś także chętnie sięgamy po grzane wino i piwo z dodatkiem aromatycznych przypraw. Popularne grzańce doskonale sprawdzają się w długie jesienno - zimowe wieczory, gdy przemarznięci i zmoknięci wrócimy do domu, na poprawę nastroju, podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Dzięki gotowym kompozycjom przypraw do grzańca można łatwo i szybko przygotować aromatyczny, rozgrzewający napój, za każdym razem uzyskując niezwykły smak i aromat.

Na zbliżający się sezon jesienno - zimowy producenci mieszanek przyprawowych przygotowali smakowe wersje przypraw do grzanego wina i piwa, łączące smak przypraw i aromat owoców, np. malin czy cytryn.

Nadesłał:

Poradnik zdrowia
http://poradnik-zdrowia.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl