Pamietaj o błonniku
Błonnik jest jedną z substancji decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, stymuluje jego pracę, wspomaga trawienie pokarmów, a także wpływa na wydzielanie insuliny, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz reguluje gospodarkę węglowodanami.
Dzięki swoim unikalnym właściwościom działa jak naturalna szczoteczka, która poprzez swoje zdolności do łączenia i uwalniania substancji sprawia, że spożyte produkty są trawione właściwie i bez problemów.
Gdy zaczyna brakować błonnika, całość zaczyna funkcjonować gorzej, składniki trudniej się wchłaniają, trawienie napotyka na opory. Normalnie, na każde spożyte 100 kalorii powinno przypadać 10 - 15 gram błonnika - znakomita większość kulturystów w swoich dietach nie bierze tego pod uwagę. Poza tym kulturyści często unikają spożywania węglowodanów, a co za tym idzie - owoców, warzyw, chleba pełnoziarnistego, kasz. Co gorsza, wszystkie są dobrymi źródłami błonnika! Błonnik jest potrzebny i trzeba go sobie dostarczać. Dlatego dobrze skomponowana dieta powinna opierać się na następującym wzorze 1/3 białek, 1/3 warzyw, 1/3 produktów z pełnego ziarna. Dowiedziono już, że tak skomponowane posiłki są smaczne, zdrowe i w żaden sposób nie wpływają ujemnie na tempo przyrostów masy mięśniowej.