Owies bez cholesterolu
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich. Informację na ten temat podaje serwis internetowy "EurekAlert".
Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Teesside w Middlesbrough, którzy przeanalizowali dane zebrane w trakcie 10 różnych badań dotyczących wpływu produktów z pełnego ziarna na zdrowie dorosłych osób.
Osiem projektów badawczych uwzględniało produkty z pełnego owsa. Łącznie w badaniach udział wzięło 914 osób, które miały przynajmniej jeden z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej.
Choroba wieńcowa serca jest jednym z najczęstszych schorzeń układu krążenia. Rozwija się w efekcie zwężenia naczyń krwionośnych (tzw. wieńcowych) odżywiających mięsień sercowy, co powoduje niedokrwienie serca. Jednym z poważniejszych czynników wpływających na ryzyko tego schorzenia jest wysoki poziom całkowitego oraz "złego" cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy naczyń.
Zdaniem autorów artykułu, z analizy wynika, że dieta bogata w pokarmy z pełnego ziarna owsa może pomóc w redukcji stężenia cholesterolu we krwi i w ten sposób obniżać ryzyko choroby wieńcowej.
Naukowcy zaznaczają jednak, że wszystkie uwzględnione w analizie projekty badawcze trwały krótko (4-8 tygodni) i były prowadzone w małych grupkach pacjentów. Poza tym, większość była całkowicie lub częściowo finansowana przez firmy czerpiące zyski ze sprzedaży produktów zbożowych.
Dlatego biorąca udział w badaniach dr Sarah Kelly, uważa, że potrzebne są długoterminowe, dobrze zaprojektowane badania oceniające wpływ owsa na ryzyko choroby wieńcowej.
Nadesłał:
pey
|