Mięso drobiowe jest wzbogacone wodą
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości mięsa drobiowego. Nieprawidłowości dotyczyły głównie podwyższonej zawartości wody w mięsie oraz błędnego oznakowania.
Nieprawidłową zawartość wody w mięsie drobiowym stwierdzono w 5,7% skontrolowanych partii o łącznej masie 1,4 t. Oznaczona ilość wody w mięsie drobiowym była wyższa od ilości wody technologicznie uzasadnionej.
Podczas kontroli stwierdzono, że co czwarta partia mięsa drobiowego i jego przetworów była nieprawidłowo oznakowana. Oznakowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami posiadało 24,1% skontrolowanych partii mięsa drobiowego i 27,2% skontrolowanych partii przetworów drobiowych.
Nieprawidłowości w oznakowaniu mięsa polegały głównie na użyciu niewłaściwego określenia poprzedzającego termin przydatności do spożycia, podaniu zakresu temperatur określających warunki przechowywania mięsa drobiowego niezgodnego z deklarowanym przez producenta dokumentem normalizacyjnym, zastosowaniu niepełnych i nieprawidłowych nazw handlowych mięsa drobiowego oraz braku lub nieprawidłowo podanej klasie jakości handlowej.
Nadesłał:
Rafal
|