Meksykańska kuchnia na jesienne chłody!
Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych na świecie. Gastroturyści często swoje światowe podróże zaczynają właśnie od południowoamerykańskiego kraju… I trudno im się dziwić, bo w 2010 roku kuchnia ta została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO!
Poniżej znajdziecie kilka sposobów na Meksyk we własnym domowym zaciszu.
Proste składniki, bogata forma
Kuchnia meksykańska opiera się na kilku podstawowych produktach: kukurydzy, roślinach strączkowych czy chilli, z charakterystyczną kolendrą, awokado i limonką. Co ciekawe, w Meksyku uprawia się około 20 różnych gatunków fasoli, prawie 100 odmian chilli i aż ponad 120 typów papryki! Dzięki temu istnieje mnóstwo wersji każdej, nawet klasycznej, potrawy. Meksykanie wielką wagę przywiązują do przyprawiania: ich kuchnia jest bardziej aromatyczna, zróżnicowana, a przy tym prostsza niż kuchnia europejska.
Od tortilli po chilli
Typowe dania dla Meksyku to oczywiście tacos w wielu odsłonach, burrito, quesadilla, chili con carne – lub sin carne, czyli bez mięsa, czy guacamole. Warto też pamiętać o ceviche, czyli swoistym koktajlu z owoców morza, enchiladas – smażonej na głębokim tłuszczu tortilli z farszem, czy sos mole na bazie czekolady i chilli. Na nudę zatem nie można narzekać! A co pysznego możemy wyczarować w domu?
Prawdziwy Meksyk!
Już 10 minut wystarczy, aby cieszyć się meksykańskimi inspiracjami we własnym domu. Dla miłośników kuchni wegańskiej polecamy Chili con Quinoa od FRoSTY, czyli mieszankę soczystych warzyw z komosą ryżową. Mexican Chicken to aromatyczna propozycja z pikantnym kurczakiem, ryżem i chrupiącymi warzywami w roli głównej.
A jeśli mamy trochę więcej czasu, to dobrym pomysłem będzie zapieczenie go w cukinii z odrobiną sera według przepisu blogerki Kuchnia Agaty!
Nadesłał:
dominika.kac
|