Jedz szparagi
Troszeczkę u nas niedoceniane szparagi zasłużyły sobie chyba na więcej uwagi z naszej strony.
Szparagi są przecież bogate w witaminy m.in. C, E, beta karoten i kwas foliowy. Cenione jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczne zyskały sobie wielu zwolenników w krajach zachodnich. Mają działanie przeczyszczające i moczopędne. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, o czym powinny pamiętać panie odchudzające się.
Kupując je należy wybierać te grube, o jasnych zamkniętych główkach i połyskujących gładkich pędach. Niektórzy nie obierają ich przed gotowaniem, tylko dokładnie myją. Po umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego, ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łebki lekko wystają nad powierzchnią wody. Możemy dodać kawałek masła do gotowania. Najprościej podać je polane masłem z zarumienioną tartą bułka. Bardziej wytwornie możemy podać szparagi pod beszamelem. Wszystko zależy od tego, czy ma to być lekka przystawka, czy pożywne danie.