Dieta dla grupy krwi - B
Dawni przedstawiciele grupy B wiedli koczowniczy tryb życia i zajmowali się hodowlą.
Dlatego ta grupa jako jedyna może w pełni korzystać z dobrodziejstw nabiału. Antygen tej grupy powstaje na skutek przyłączenia do fruktozy D-galactozaminy. Posiada silny system immunologiczny, oraz tolerancyjny układ pokarmowy.
Ta grupa krwi jest bardzo odporna na nowotwory i choroby serca, jeżeli nawet na nie zachorują istnieje większe prawdopodobieństwo, że się z nich wyleczą. Jednak ta grupa podatna jest na egzotyczne zaburzenia układu odpornościowego, takie jak rozsianie, toczeń, stwardnienie i syndrom chronicznego zmęczenia. Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewica, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię – groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Grupa B podobnie reaguje jak grupa 0 na gluten znajdujący się w zarodkach pszenicy i w produktach pełnopszenicznych Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Jeżeli nie będziesz spożywał produktów, które zakłócają Twój metabolizm, będziesz mógł bez problemów tracić tłuszcz, nie masz żadnych problemów żeby spalać tłuszcz (w grupie 0 jest niski poziom trijodotyroniny – hormonu tarczycy), wystarczy tylko trzymać diety.
Żywność, która sprzyja nabieraniu wagi:
- kukurydza – zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- rośliny strączkowe – zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- orzeszki ziemne – zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii
- siemię sezamu – spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- gryka – zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii
- pszenica – zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w postaci energii, zakłóca efektywność insuliczną.
- zielone warzywa – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- mięso – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- wątroba – pomaga w efektywnym metaboliźmie
- herbatka z lukrecji – przeciwdziała hipoglikemii
Baranina, dziczyzna, królik, jagnię, bażant, cielęcina, indyk, mięso bawołu, wątroba, wołowina, wołowina mielona, aloza, dorsz, flądra, garnik, halibut, łupacz, łosoś, kawior, mahimahi, makrela, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, nawęd żabnica, sardynka, szczupak, plamiak, pstrąg morski, solabiały okoń, karp, ryba miecz, rekin, śledzie peklowane, pstrąg tęczowy, sum, żółty okoń, kałamarnica, chude lub 2% mleko, jogurt, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, masło, ser jarslberg, ser kazeinowy, maślanka, mleko sojowe, pełne mleko, ser brie, ser gouda, ser edam, ser munster, ser sojowy, ser szwajcarski, ser śmietankowy, serwatka, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej z wątroby dorsza, kasztan, makadamia, masło migdałowe, migdał, orzech brazylijski, orzech hikorii, orzeszki lithi, orzeszki pekan, fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata, bób amerykański, bób normalny, fasola biała, fasolka szparagowa, fasola pnąca, fasolka tamaryndowca, fasola copper, fasola czerwona, groszek w strąkach, groszek zielony, zielona fasola, orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany, familia, granola, grape nuts, krem ryżowy, skrobia, chleb z brązowego ryżu, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa, chleb ezechiela, chleb esseński, bułki z otrębami owsa, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, mąka z owsa, mąka ryżowa, makaron z kaszy mannej, makaron ze szpinaku, mąka biała, mąka grahama, mąka orkiszowa, ryż biały, ryż brązowy, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby shiltake, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, kapusta bezgłowa, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka, słodkie ziemniaki, białe ziemniaki, ogórek, cebula czerwona, koper, orzech wodny, paproć jadalna, por, chrzan, sukinia, imbir, kapusta pekińska, rzepa, seler, szparagi, wodorosty, ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, agrest, arbuz, cytryna, jabłka, daktyle, grejpfruit, gruszka, malina, mango, morele, pomarańcza, kiwi, truskawka, wiśnia, sok z winogron, morela, napój jabłkowy, seler, curry, kurkuma, sól, zielona herbata,
Należy unikać:
Bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kur cornish, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, małży, okonia, omółków jadalnych, sardeli, skrzydelnika, ślimaków, wędzonego łososia, węgorza, yellowtail, żab, żółwi, lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string, oleju bawełnianego, oleju canola, oleju korkoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzecha nerkowca, nasion pinii, orzeszków pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu, fasoli aduke, fasoli azuki, fasoli czarnej, fasoli „czarne oczko”, fasoli garbanzo, fasoli pinto, soczewicy amerykańskiej, soczewicy czerwonej, soczewicy zielonej, amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, płatków „siedem zbóż”, żyta, bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszenicznego chleba, rye vita, dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej maki durum, awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu, granatów, karamboli, opuncji, orzecha kokosowego, persymonów, rabarbaru, cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapoki, żelatyny, ketchupu, aloesu, lipy, chmielu, podbiału, czerwonej koniczyny, dziewanny, senesu, goryczki, tasznika pospolitego, kozieradki pospolitej, znamion kukurydzy, coca coli, innych napojów gazowanych, likierów destylowanych, wody seltzera, wody sodowej.
Nadesłał:
pey
|