Dieta dla grupy krwi - A


Dieta dla grupy krwi - A
2008-01-13
Drugą grupą krwi która pojawiła się na świecie jest grupa A. Antygen tej grupy składa się z fruktozy i N-acetylogalactozaminy.

Grupa A powstawała w okresie, gdy ludzkość prowadziła rolniczy tryb życia, żywność była zawsze świeża, naturalna i zdrowa. Układ immunologiczny typu A jest bardzo wrażliwy, niestety przedstawiciele tej grupy bardzo często popadają w choroby serca, nowotwory i cukrzyce, jednak jedząc zgodnie ze swoją grupą krwi zmniejsza się bardzo ryzyko zachorowania na te choroby.

Podczas stosowania diety na początku można bardzo stracić na wadze poprzez wyeliminowanie mięsa z diety. W tym przypadku mięso działa dokładnie inaczej niż w przypadku grupy 0, zwalania metabolizm, prowadzi też do zatrzymywania wody w organizmie, ponieważ system trawienny wolno przetwarza nieodpowiednie pożywienie. Mięso może odkładać się w organizmie w postaci tłuszczu. Poziom kwasu żołądkowego grupy A jest bardzo niski, spowodowane jest to przystosowaniem się przodków do diety wegetariańskiej. Nabiał również nie jest dobrym wyjściem, nasycone tłuszcze mogą upośledzać działanie serca, prowadzić do otyłości, cukrzycy. Pszenica wydaje się dla tej grupy być jak najbardziej prawidłową, jest ale jej nadmiar prowadzi utylizacji kalorii i zakwaszeniu tkanki mięśniowej.

Żywność, która sprzyja nabieraniu wagi:

  • mięso – słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, zwiększona ilość toksyn trawiennych
  • nabiał – zaburza metabolizm składników odżywczych
  • fasolka nerkowata – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm
  • fasolka limejska – zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm
Żywność, która sprzyja utracie wagi:
  • oleje roślinne – wzmacniają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów
  • produkty sojowe – wzmacniają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane
  • warzywa – wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit
  • ananas – zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit
Niektóre produkty, które można jeść bez negatywnych skutków:
Indyk, kurczak, kury cornish, dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, pstrąg morski, pstrąg tęczowy, sarfynki, sieja, srebrny okoń, szczupak, ślimaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, kefir, ser feta, ser owczy, ser mozzarella, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej z wątroby dorsza, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, kasztany, mak, masło migdałowe, masło sezamowe, masło słonecznikowe, migdały, nasiona pinii, orzeszki litchi, orzeszki filberts, orzechy włoskie, pestki słonecznika, siemię sezamu, czerwona soja, fasolka aduke, fasolka azuki, fasola czarna, fasola into, fasola zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe amerykańskie, strączkowe czerwone, strączkowe zielone, fasolka biała, fasolka broad, fasolka fava, strąki groszku, amarant, gryka, kasha, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe, chleb żytni, chrupki wasa, obwarzanki, chleb orkiszowy, gryka, makaron soba, makaron z karczocha, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, ryż biały, ryż brązowy, mąka pszenna, mąka grahama, mąka jęczmienna, botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, dynia, chrzan, czosnek, marchew, mniszek lekarski, pietruszka, por, rzepa, szpinak, tofu, kukurydza, cukinia, kalafoir, seler, szparaga, wodorosty, ogórek, pędy bambusa, rzodkiew, seler, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, agrest, arbuz, brzoskwinia, granaty, daktyle, jabłko, kiwi, melon, truskawki, miso, imbir, mięta

Należy unikać:
Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, mięsa bawołu, mięsa jagnięcia, przepiórki, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej, alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, losoisa wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia błękitnoskrzelego, okonia prążkowanego, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, szarej soli, śledzia, tilefish, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab, chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, wszystkich serów (oprócz tych co były wymienione jako nieszkodliwe), serwatki, serka wiejskiego, oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, orzecha brazylijkiego, orzecha nerkowca, orzeszków pistacjowych, fasoli copper, fasoli garbanzo, fasoli lima, faoli navy, fasolki czerwonej, fasolki nerkowatej, fasolki tamarind, granoli, kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, płatkówgrape nut, płatków siedem zbóż, pszenicy, skrobi,angielskich grzanek, bułeczek z otrębów pszennych, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, makaronu z grysiku, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenniczej, bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, fasolki limejskiej, pieczarek, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, papryki czerwonej, papryki jalapeno, papryki zielonej, papryki żółtej, pomidorów, ziemniaków białych, ziemniaków czerwonych, ziemniaków słodkich, ziemniaków yams, bananów, mandarynek, mango, melonu kantalupa, melonu miodunka, orzechów kokosowych, papai, plantana, pomarańczy, rabarbaru, soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego, kaparów, octu balsamicznego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu cayenne, pieprzu peppercorn, pieprzu czarbego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny,ketchupu, majonezu, czerwonej koniczyny, szczawiu, coca coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, napojów gazowanych, destylowanych likierów, piwa, wody selzera, wody sodowej.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl