W poszukiwaniu kulinarnego natchnienia


W poszukiwaniu kulinarnego natchnienia
2010-02-28
Coraz częściej szukając pomysłu na obiad, próbujemy specjałów przeróżnych kuchni, na przykład japońskiej, meksykańskiej, czy hinduskiej. W efekcie spędzamy pół dnia ...

pocąc się nad zawijaniem sushi w wodorosty, doprawiając nadzienie do tortilli lub zastanawiając się nad przeznaczeniem półproduktów, na które wcześniej wydałyśmy prawie fortunę. A przecież nie musi tak być!

Czasami zapominamy o najprostszych i najlepszych rozwiązaniach - kuchnia państw Europy Środkowej powinna być nam tak samo bliska, jak nasza własna. A może by tak leczo? Ta smakowita potrawa, obok gulaszu i zupy rybnej jest wizytówką kuchni węgierskiej. Każda Pani domu wie zapewne, że przyrządzenie leczo nie jest wcale trudne, jednak nieco czasochłonne. Pokrojoną cebulę trzeba najpierw zeszklić, pieczarki i kiełbaskę podsmażyć, całość musi się dusić jeszcze przez co najmniej kilkanaście minut, aby wszystkie smaki zgrabnie się połączyły. Jak to często bywa przy daniach jednogarnkowych nawet nie wiemy, kiedy z zamierzonej jedno-lub dwuosobowej porcji wychodzi nam cała brytfanna specjału, na który następnego dnia nie mamy już ochoty. Zamiast kroić, dusić i podsmażać, zamiast stać przy kuchni i spędzać tam czas, który z powodzeniem można by wykorzystać na rzeczy o wiele przyjemniejsze lub bardziej pożyteczne, spróbuj gotowego Leczo Łabimexu z kiełbaska lub bez jak wolisz.

Po pierwsze, jest porcjowane w uniwersalne 500-gramowe słoiki, możemy więc być pewni, że nic się nie zmarnuje. A po drugie i chyba najważniejsze, w słoiku z ta węgierską potrawą pełno jest soczystej kiełbaski, kruchej papryki, świeżych pieczarek, cebulki i aromatycznych przypraw. To pożywne danie może być podawane zarówno jako sycący obiad, jak i jako ciepła kolacja, która niewątpliwie rozgrzeje każdego zmarzlucha w długie zimowe wieczory. Dla miłośników kuchni wegetariańskiej tez znajdzie się Leczo ale z pieczarkami. Jest równie gęste i sycące, pełne świeżych warzyw i dorodnych pieczarek. Oba produkty nie zawierają konserwantów, są więc idealną propozycją dla wszystkich tych, którzy w codziennej diecie dbają nie tylko o smak, ale i zdrowie.

Warto spróbować rarytasów kuchni węgierskiej, które smakiem konkurować mogą nie tylko z dalekowschodnimi, czy południowoamerykańskimi specjałami, ale i z naszym narodowym bigosem lub schabowym. Tym sposobem szybko przekonamy się, że w zaledwie kilka minut możemy podać rodzinie pełnowartościowy i sycący posiłek, który z pewnością zagości kuchni na dobre.

www.labimex.pl

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl