Słodycz bez cukru
Na całym świecie żyje ponad 180 mln diabetyków. Pomimo tak dużej liczby nadal zarówno dostępność jak i wybór produktów dla diabetyków są ograniczone. Rodzinna firma z Częstochowy wprowadza na rynek produkt, który ma wpłynąć na zmianę tej sytuacji.
Otrębusie, autorstwa firmy Ekoprodukt, były do tej pory znane jako najbogatsze w błonnik ciastka na rynku. Teraz, dzięki wyeliminowaniu cukru z procesu technologicznego, stały się one także doskonałym produktem dla chorych na cukrzycę. Już sama wysoka (17 procent) zawartość błonnika, jest bardzo korzystna dla cierpiących na to schorzenie. W diecie cukrzyka zawartość tej substancji powinna wynosić przynajmniej 20 g na dobę.
Produkty bogate w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym, zapewniają niższy poziom insuliny i glukozy po posiłku oraz wpływają korzystnie na profil lipidowy i wrażliwość tkanek na insulinę. Odgrywa to istotną rolę w kontroli cukrzycy.
Ponadto 80 proc. diabetyków cierpi także na otyłość, a Otrębusie wspomagając proces trawienia pomagają w uzyskaniu szczupłej sylwetki. Ponadto, jak wszystkie wyroby marki Dobra Kaloria, produkowane są bez sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów.
Swoją oryginalność zawdzięczają wyjątkowej recepturze, opartej na wysokiej zawartości otrębów i zastąpieniu jogurtem części tłuszczu. Dzięki temu Otrębusie stanowią pyszną przekąską dla osób dbających o zdrowy styl życia i smukłą sylwetkę. Doskonale łączą doskonały smak z walorami prozdrowotnymi, udowadniając, że diabetycy nie są skazani na szarą i nudną dietę.