Serek śmietankowy z Wielkopolski


Serek śmietankowy z Wielkopolski
2008-09-04
Wyprodukowany z najlepszego wielkopolskiego mleka, serek śmietankowy ze spółdzielni Kowalew Dobrzyca to znakomite danie. Zarówno dla wyrafinowanych smakoszy jak i tych, którzy musze przestrzegać diety.

Serek produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego metodą kwasowo-podpuszczkową. Pakowany jest mechanicznie w kostki po 250g. idealny serek ma czysty, lekko kwaśny, łagodny, aromatyczny smak i zapach. Ma także posmak pasteryzacji. Ma jednolitą, zwartą, porowatą i lekko ziarnista konsystencję. Serek śmietankowy ma barwę - białą do kremowej, lecz zawsze jednolitą w całej masie. Zawartość tłuszczu to 55%

Przeczytaj również:

Technologia produkcji polega na obróbce mleka, jego normalizacji do żądanej ilości tłuszczu. Jedyne dodatki stosowane przy produkcji to chlorek wapnia, i dodajemy rozrobiony w wodzie preparat enzymatyczny. Ogrzany półprodukt wylewany jest na chusty do wanien ociekowych, później zaś prasowany. Wszystko to przypomina domową produkcję twarożku. Spółdzielnia Mleczarska Kowalew – Dobrzyca szczyci się ponad 120-letnią tradycją. Jest znanym w Polsce producentem wyrobów mleczarskich stosującym tradycyjne – te same od lat - receptury. OSM Kowalew – Dobrzyca jest producentem znanego w Wielkopolsce sera smażonego według domowej receptury oraz sera salami i prawdziwego masła extra. Znane także są twarogi i sery żółte. Ostatnie nowości to ser Słowiński (typu szwajcarsko-holenderskiego), Złoty Szwajcar oraz salami light o obniżonej zawartości tłuszczu.

Nadesłał:

yari

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl