Popisowa aria w Twojej kuchni
Zachwyć swoich domowników wyrafinowaną melodią smaku podając na stół medaliony z polędwicy na grzankach z truflami. Skomponuj razem z braćmi Kuroniami popisową potrawę Rossiniego. Pobudź swój apetyt za pomocą sałatki Oliviera i babki Savarina. Dyryguje jak zwykle Kuchnia.tv!
W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu „Kuroniowie rozgryzają” bracia Jan i Jakub będą obracać się w prawdziwie kulturalnym towarzystwie cara Rosji i jego kucharza Luciena Olivera, wielkiego kompozytora oper Gioacchino Rossiniego oraz legendarnego znawcy dobrego smaku Anthelme Brillat-Savarine'a.
W preludium programu znajdzie się sałatka Oliviera, który w XIX wieku prowadził w Rosji restaurację Ermitaż. Swój przepis, wielki kucharz zabrał ze sobą do grobu, ale na szczęście jego specjalność nie jest trudna do przygotowania. Wystarczy kilka warzyw i majonez – najlepszy będzie ten wykonany własnoręcznie – by zbliżyć się do mistrzostwa carskiego szefa kuchni. Z sałatką wiąże się zabawna anegdota – w swojej ojczyźnie Rosji znana jest jako „sałatka amerykańska”. My zaś nazywamy ją „włoską”, a Włosi – „polską”!
Główną atrakcją programu będzie Tournedos a’la Rossini. Wielki kompozytor nie tylko stworzył niemal 40 pięknych oper, ale był także znany jako wielki smakosz. Na jego cześć stworzono medaliony z polędwicy podawane na grzankach z truflami – dość trudną w przyrządzeniu, ale zniewalającą swoim wspaniałym smakiem potrawę. Rossini kochał nie tylko muzykę, ale i jedzenie. Zdarzało się, że bardziej wychwalał swój sos niż twórcze dzieła. Prawdopodobnie gdyby jego geniusz muzyczny nigdy nie ujrzał światła dziennego, to znalibyśmy go jako miłośnika i znawcę sztuki kulinarnej XIX wieku! Kompozytor był gentlemanem, po wejściu do jednej ze swoich ulubionych restauracji najpierw witał się z kelnerami i kucharzami, a dopiero potem zajmował swoje miejsce. Podczas czekania na jeden z obiadów opracował arię „Di Tanti Palpiti” z opery „Tankred”, innym razem zaś stworzył utwór na cześć swojego przyjaciela w zamian za… przepyszny pasztet z dziczyzny.
Na deser bracia Kuroniowie przygotują fantastyczną babkę Savarin nasączoną rumem. Została ona wymyślona przez braci Julien, dwóch francuskich cukierników. Recepturę syropu decydującego o wyjątkowym smaku babki przekazał im sam Anthelme Brillat-Savarin, miłośnik kulinariów i wielki gastronom. Jedno z jego najsłynniejszych sformułowań brzmi „Powiedz mi, co jesz, a ja powiem ci, kim jesteś”. Znany był z tego, że dokładnie charakteryzował smakoszy i tych, którym „natura odmówiła zdolności smakowych”. Pierwszą grupę oceniał wyjątkowo pozytywnie, zachwycając się nad ich krągłościami ciała i pogodnym usposobieniem. O tych drugich Brillat-Savarin pisał zaś, że są to mało urodziwe istoty nie mające nic ciekawego do powiedzenia.
Podczas bogatej w brzmienia i zmysły kulinarnej uwertury bracia Kuroniowie zaprezentują widzom trzy smakowite dania już w sobotę 24 kwietnia o 14.35 na antenie Kuchni.tv!
Nadesłał:
ARBOvision
|