Pasta à la Norma - NORMAlnie pyszny makaron!
Słoneczna Sycylia wydała na świat nie tylko mafię. Jej dziełem są także pyszne makarony! Jak podać je oryginalnie i zaskoczyć gości kulinarną nowinką? Dziś, dla odmiany, wypróbuj pasta à la Norma, czyli danie inspirowane operą Vincenzo Belliniego.
Operowe popisy w twojej kuchni? To prostsze niż myślisz! Nie musisz być asem, żeby stworzyć wyborne danie, które zaspokoi gusta najbardziej wybrednych smakoszy.
|
Pamiętaj, że w gotowaniu pasja liczy się jeszcze bardziej niż talent! Przygotuj składniki i śledź uważnie kolejne kroki Jana i Jakuba Kuroniów, którzy na antenie Kuchni.tv zaprezentują jak bajecznie proste jest przygotowanie wyśmienitego makaronu à la Norma.
Niedoceniony w Polsce ser ricotta w połączeniu z bakłażanami, pomidorami i wybranym rodzajem makaronu zachwycił catańskiego dramatopisarza Nino Martoglio. Próbując nieznanej potrawy z makaronu wykrzyknąć miał „È una Norma!” (To jest Norma!), porównując danie do wspaniałej opery "Norma" autorstwa Vincenzo Belliniego. Wynosi to pastę à la Norma na szczyty kulinarnych osiągnięć. Delikatnie podsmażone na oliwie bakłażany duszone z cebulą i czosnkiem dodawane do smaku należy zalać pomidorami z puszki. W ten sposób powstaje delikatny sos. Ostrzejszego smaku doda mu starty ser risotta, choć równie dobrze można posypać potrawę parmezanem.
Szukasz inspiracji? Zrób sobie relaksujące popołudnie z gotowaniem i muzyką. Wysłuchaj słynnej arii tytułowej bohaterki opery Belliniego kapłanki Normy - „Casta Diva”! Zrozumiesz okrzyk zafascynowanego makaronowymi pysznościami Martoglio i nakarmisz nie tylko ciało, ale także duszę. W przygotowaniu włoskiej uczty pomogą Ci Jan i Jakub Kuroniowie.
Włącz Kuchnię.tv w sobotę o 14:35!
kuroniowie.kuchnia.tv
Nadesłał:
ARBOvision
|