Najlepsze drinki na zimę
Rozgrzewają i pobudzają zmysły – tak smakują najnowsze drinki przygotowane na wódki Grey Goose. Drinki przygotował jeden z najlepszych barmanów – Dimitri Lezinska. Koktajle pasują do pogody, nastroju i wrażeń zmysłowych jakich dostarczają nam chłodne miesiące na początku roku.
Dimitri Lezinska, światowy ambasador wódki Grey Goose, prezentuje luksusowe koktajle, aromatycznie pachnące wszystkim, co kojarzy nam się z zimą. Drinki oparte są na produktach sezonowych oraz składnikach pojawiających się w sklepach w okresie zimowym. Wśród wielu propozycji, począwszy od klasycznego ponczu po koktajle stworzone w procesie zaawansowanego miksowania luksusowych składników, każdy znajdzie coś dla siebie. Nowa kolekcja koktajl Grey Goose zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy wykwintnych trunków.
EVENING NECTAR
Evening Nektar czyli wieczorny nektar, to prawdziwa ambrozja. Smak miodu rozgrzewa i uspokaja, a aromat cytrusów dodaje energii.
„Po całym dniu spędzonym na mrozie nie ma nic lepszego niż powrót do ciepłego domu, w którym możemy przyrządzić pyszny, gorący koktajl. Aromatyczna mieszanka zapachów miodu i cytrusów odświeża i uspokaja. Łatwość w wykonaniu sprawi, że nowym drinkiem podzielisz się też z najbliższymi” - opisuje koktajl Dimitri Lezinska.
Składniki:
- 1 część wódki Grey Goose Original
- ½ części pomarańczowej brandy
- ½ części miodu
- ¾ części gorącej wody
- ½ części świeżego soku z cytryny
- ½ części świeżego sok z pomarańczy
- Szczypta anyżku
W shakerze wymieszaj miód i gorącą wodę, tak by powstał jednolity płyn. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanki z uchem tak, by można było ją wygodnie trzymać. Całości dopełni anyżowa gwiazdka.
PUNCH DAVID
Poncz Davida to niezwykła mieszanka, która daje niesamowity efekt smakowy. Poncz rozpieszcza podniebienia bogatym smakiem specjalnie dobranych składników i jest dobrym dodatkiem do zimowej zabawy ze znajomymi.
Składniki:
- 30 goździków
- 15 laseczek wanilii
- 20 części wódki Grey Goose L’Orange
- 10 części Martini Extra Dry
- 5 części świeżych pomarańczy
- 1 część malinowego octu balsamicznego
- 5 części gorzkiego francuskiego aperitifu
- 20 części z soku ze świeżych granatów
- 2 i ½ części mocnego czerwonego wina
- 5 części syropu klonowego
Wrzuć wszystkie składniki w dużej wazy i delikatnie podgrzewaj przed 10 minut cały czas mieszając. Następnie wszystko ostudź. Podawaj w okrągłej wazie, ozdobione plastrami ananasa i częściami pomarańczy.
LES FOLIES DE NAPOLEON
Inspiracją do stworzenia tego koktajlu był francuski, kremowo-czekoladowy deser Bûche de Noël. Deser powstał jeszcze w epoce napoleońskiej, ale Dimitri Lezinska postanowił unowocześnić go dodając wódkę Grey Goose i stosując przy jego tworzeniu najnowsze techniki miksowania. Delikatny a zarazem zdecydowany smak drinka to efekt połączenia smaku malin i czekolady. Wódka Grey Goose dodatkowo nadaje koktajlowi wyrazistości i potęguje doznania smakowe.
Składniki:
- 1 i ½ części wódki Grey Goose Original
- 1/3 części kremu
- ¼ części syropu cukrowego
- 6 świeżych malin
- Starta czekolada
Wrzuć wszystkie składniki do shakera wypełnionego lodem. Dokładnie wymieszaj i przelej do schłodzonej szklanki martini.
Przepis na piankę:
- 2 części likieru malinowego
- 2 części likieru czekoladowego
- 4 gramy żelatyny
- 2 części wody mineralnej
Wymieszaj wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej masy. Następnie pianę delikatnie przelej do kieliszka z drinkiem. Brzeg kieliszka udekoruj startą czekoladą lub cukrem malinowym.
BLACK TRUFFLE COCKTAIL
Koktajl Blac Trufle to propozycja dla tych, którzy cenią wyjątkowe smaki. Smak czarnych trufli i brzoskwiń zapewnia oszałamiające wrażenia dla podniebienia. „Ten drink powstał przy współpracy z Romanem Petit, moim kolegą i zarazem specjalistą do spraw miksowania drinków. W jego składzie znalazły się znane ze swojego wykwintnego smaku trufle - to właśnie dzięki nim koktajl pozwoli twoim gościom zaznać odrobiny luksusu” - opowiada Dimitri Lezinska
Składniki:
- 2 części wódki Grey Goose b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl