Marchewka pełna wapnia
Nowa odmiana genetycznie zmodyfikowanej marchwi dostarcza o 41 procent więcej wapnia.
Marchewka z bardziej aktywnym genem sCAX1, poprawiającym transport jonów wapnia przez błony komórek roślinnych, jest dziełem naukowców z teksaskiego Baylor College of Medicine w Houston oraz A&M Texas University. Ich zdaniem wprowadzenie zmodyfikowanej odmiany na rynek przyczyniłoby się do walki z niedoborami wapnia i osteoporozą.
|
Choć sama marchewka nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania na wapń (około 1 grama), być może uda się to po zmodyfikowaniu także innych jarzyn. Głównym źródłem wapnia w diecie są mleko i produkty mleczne, jednak zwykle zawierają dużo tłuszczu, a u niektórych osób mogą wywoływać alergię. Wzbogacone w wapń warzywa pozwoliłyby zapewnić odpowiednią jego ilość osobom na diecie. Na razie zmodyfikowana marchew musi przejść dokładne badania, by sprawdzić, na ile jest bezpieczne dla zdrowia.
Nadesłał:
czarni14
|