Kremowa przyjemność od Piątnicy
Miłośnikom włoskich przysmaków OSM Piątnica proponuje serek Mascarpone – idealny dodatek do deserów oraz dań obiadowych.
Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję.
Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy, która jako jedyna firma w Polsce produkuje ser mascarpone. Produkt ma postać lekkiego, delikatnego kremu – wyglądem przypomina masło lub gęstą śmietanę. Cechuje go aksamitna konsystencja oraz delikatny, naturalnie mleczny, słodki smak.
Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto. Produkt idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania dań obiadowych, takich jak penne, czy naleśniki. Ze względu na swoją konsystencję, z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach do mięs, ryb i makaronu. Ponieważ Mascarpone ser śmietankowo-kremowy doskonale się rozprowadza, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z odrobiną konfitur lub miodu.
Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy dostępny jest w wygodnym opakowaniu o gramaturze 250 oraz 500 g. Wewnątrz kubka, na spodniej stronie wieczka, zamieszczone zostały przepisy kulinarne z wykorzystaniem włoskiego specjału.
Wszystkim miłośnikom kremowego sera mascarpone OSM Piątnica poleca przepis na wyborne tiramisu.
Składniki:
• 250 g sera Mascarpone Piątnicy
• 100 g podłużnych biszkoptów
• 2 jaja
• 50 g cukru pudru
• 1 filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
• 50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
• 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania: oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Średnia wartość odżywcza 100 g sera Mascarpone Piątnicy to 394 (kcal).
Więcej przepisów na potrawy z serem mascarpone można znaleźć na stronie internetowej www.piatnica.com.pl w dziale: Przepisy.