Europejskie inspiracje braci Kuroniów


Europejskie inspiracje braci Kuroniów
2010-04-02
W Wielką Sobotę 3 kwietnia Kuchnia.tv wyemituje drugi odcinek programu „Kuroniowie rozgryzają”. Bracia Jan i Jakub zaproponują widzom specjały z kuchni europejskiej: francuską sałatkę według przepisu Aleksandra Dumasa, węgierską wołowinę à la Esterházy oraz wiedeński tort Sachera.

W pierwszym odcinku gospodarze programu przedstawiali dania rodzimej kuchni.

Widzowie mogli przekonać się, jak łatwo przyrządza się zupę „Kuroniówkę”, ćwikłę pana Reja wedle najstarszego przepisu w naszym języku oraz szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz. Tym razem bracia Kuroniowie przekroczą polską granicę i podążą kulinarnym tropem do Francji, Węgier i Austrii.

Jako przystawkę bracia przedstawią sałatkę przyrządzoną według przepisu Aleksandra Dumasa, który nie tylko był zdolnym pisarzem, ale i świetnie radził sobie w kuchni. Co najmniej raz w tygodniu przyrządzał wytworną kolację, na którą zapraszał znajomych z teatru. Serwował im potrawy proste, lecz nad wyraz dobre. Znajdowały się wśród nich zupy, wołowina oraz sałatki z wybornym sosem. I nawet jeśli ulubionymi daniami Dumasa były sałatka z trufli i zupa migdałowa, to właśnie przepis na sos do sałatek jest do dzisiaj powszechnie stosowany we Francji.

Daniem głównym będzie wołowina à la Esterházy, która swoją nazwę zawdzięcza braciom Esterházym, dwóm książętom węgierskim, a prywatnie wielkim smakoszom. To bardzo wymagająca potrawa – jej przyrządzenie trwa dwa dni! Warto jednak zmierzyć się z nią, bowiem zaraz po gulaszu jest to najbardziej znane rdzenne danie węgierskie. O kuchni madziarskiej zwykło się mówić, że jest nadzwyczaj ostra. Bracia Kuroniowie sprawdzą, czy to przeświadczenie jest prawdziwe również w przypadku wołowiny à la Esterházy.

Na deser gospodarze programu zaproponują widzom prawdziwy specjał rodem z wiedeńskich salonów – Tort Sachera! Ten czekoladowy przysmak z morelowym nadzieniem zachwycił niegdyś samego księcia Metternich, wymagającego smakosza znudzonego codziennymi słodkościami. Sekretem legendarnego austriackiego przysmaku jest jego pilnie strzeżona receptura, ale bracia Kuroniowie odsłonią przed widzami rąbek tajemnicy i pokażą, jak domowymi sposobami przyrządzić iście książęcy deser.

Drugi odcinek programu kulinarnego Kuchni.tv „Kuroniowie rozgryzają” w Wielką Sobotę, 3 kwietnia o 14.35!

kuroniowie.kuchnia.tv  

Nadesłał:

ARBOvision

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl