Wielkanocny stół z d’aucy


Wielkanocny stół z d’aucy
2010-03-24
Święta wielkanocne kojarzą się z uroczystym śniadaniem w rodzinnym gronie, cukrowym barankiem, pisankami oraz z zapachem piaskowych bab i mazurków. Pośród świątecznych potraw nie powinno zabraknąć kolorowych sałatek, które z łatwością przyrządzimy wykorzystując warzywa d’aucy.

Wielkanoc to okres radości i odradzania się przyrody. W tym wyjątkowym czasie warto zadbać, aby słoneczne kolory wiosny pojawiły się także na świątecznym stole.

Oprócz tradycyjnych, wielkanocnych potraw możemy przyrządzić lekkie i zdrowe warzywne sałatki, które urozmaicą świąteczne menu. Doskonałym pomysłem są kompozycje na bazie bogatej w błonnik Słodkiej kukurydzy lub kruchej Fasoli czerwonej marki d’aucy. 

Słodka kukurydza d’aucy, ze względu na swój delikatny smak oraz piękny złocisty kolor, doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Aby otrzymać pyszną sałatkę, kukurydzę wystarczy połączyć z kurczakiem, czerwoną papryką czy brokułami. Do sałatki możemy dodać także świeże pomidory lub zielonego ogórka, a całość doprawić ziołowym sosem lub odrobiną majonezu. Delikatne i drobne ziarenka kukurydzy idealnie nadają się również do przyozdobienia wielkanocnych jajek. W połączeniu z zielonym szczypiorkiem nadadzą im prawdziwie wiosennego charakteru. 

Do wielu świątecznych sałatek możemy również wykorzystać zdrową i bogatą w białko Fasolę czerwoną d’aucy. Wybornie smakuje ona w połączeniu z drobno pokrojoną szynką, kawałkami sera oraz ugotowanymi jajkami, które podczas Wielkanocy są prawdziwymi bohaterami stołu. Powyższą kompozycję możemy wzbogacić o marynowane pieczarki, kapustę pekińską oraz cebulkę. Aby nadać sałatce wyrazisty smak, warto doprawić ją ostrym sosem, np. z papryczką chili. Fasola czerwona d’aucy sprawdzi się także jako dodatek do wielu pieczonych mięs oraz sosów. Słodka kukurydza oraz Fasola czerwona d’aucy dostępne są w wygodnych, ergonomicznych puszkach o gramaturze 400g, które zostały zaopatrzone w system łatwego otwierania. Produkty sprzedawane są w wybranych sklepach na terenie całego kraju w cenie ok. 2,80 zł/szt. 

Na udane święta d’aucy proponuje autorską „Sałatkę z kurczakiem na słodko”, która będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 

Składniki:

• Słodka kukurydza d’aucy – 340 g
• Fasola czerwona d’aucy – 400 g
• filet z kurczaka – 300 g
• czerwona papryka – 200 g
• ananas – 200 g
• olej – 10 ml
• przyprawa do kurczaka
• cukier puder – 1 łyżeczka
• sok z cytryny – 2 łyżeczki
• liść sałaty i melon do dekoracji

Czas przygotowania: ok. 20 minut 
Sposób przygotowania: Przypraw kurczaka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d'aucy natomiast fasolę czerwoną d'aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając cukier puder oraz sok z cytryny.
Serwowanie: Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.

Średnia wartość odżywcza 100g Słodkiej kukurydzy d’aucy:
113 kcal i 479 kJ
Białko 3,2 g 
Węglowodany 22,6 g 
Tłuszcz 1,1 g

Średnia wartość odżywcza 100g Fasoli czerwonej d’aucy:
105 kcal i 445 kJ
Białko 7,9 g 
Węglowodany 17,1 g 
Tłuszcz 0,6 g

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl