Wegańskie ciasto mech z owocami liofilizowanymi KRESTO


2024-03-26
Wegańskie, pyszne, pożywne i kolorowe! Ciasto mech – przepis na udany wielkanocny wypiek. Danie idealne również dla dzieci – obok owoców przemycicie w nim również szpinak, który w tym wydaniu z pewnością im posmakuje. Całość zdobią chrupiące owoce liofilizowane 100% owocu od KRESTO. Pycha!

Składniki (tortownica 24 cm):

• 300 g mąki pszennej tortowej 
• 7 g proszku do pieczenia 
• 5 g sody oczyszczonej 
• 150 g cukru
• 15 g cukru wanilinowego 
• 140 g szpinaku
• 100 g banana
• sok z połówki cytryny 
• 125 ml oleju
• 250 ml mleka roślinnego 
• 650 g malin mrożonych 
• 125 ml wody 
• 80 g cukru 
• 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie)
• 30 g skrobi ziemniaczanej 
• 6 g agaru
• 300 g śmietanki roślinnej 31%
• 2 łyżki cukru (do kremu)
• owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny

 

Wykonanie:

1. Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. 
2. Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut. 
3. Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch. 
4. ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy. 
5. Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia. 
6. Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym.
7. Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem.

Nadesłał:

Fly_PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl