Święta Bożego Narodzenia pod znakiem łososia
Ryby to tradycyjna potrawa serwowana podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jeszcze kilka lat temu na wigilijnych stołach królował głównie karp, pstrąg oraz śledź, obecnie obok wymienionych ryb na świątecznym stole pojawia się łosoś.
Kolejny atut łososia norweskiego to fakt, iż można go jeść w dowolnej formie- na ciepło, wędzonego lub surowego. W Internecie możemy znaleźć wiele przepisów na wigilijne potrawy z łososia np. na stronie firmy Almar (www.almarfish.pl) w zakładce książka kucharska. W tym miejscu bez problemu odnajdziemy inspiracje na świąteczne dania. Wśród wielu propozycji potraw można wymienić m.in. łososia norweskiego zapiekanego w sezamie w sosie chrzanowym, mozarellę z łososiem wędzonym i oliwkami, łososia wędzonego w rulonie z serem kozim i rozmarynem czy pierogi nadziewane łososiem norweskim.
Nadesłał:
Marcin Keler
|