Świdnica słynie majonezem
Gdy zapytamy mieszkańca Wrocławia z czym kojarzy mu się oddalona o niespełna 50 km od stolicy Dolnego Śląska - Świdnica, możemy być prawie pewni, że wymieni słynny w całym regionie Majonez Świdnicki.
I słusznie, bo wyborny smak tego rodzimego produktu nie zmienia się od lat, choć trzeba wiedzieć, że jest to jeden z najstarszych lubianych wyrobów regionalnych Dolnego Śląska.
|
Już za trzy lata Majonez Świdnicki i jego producent firma M&J świętować będą 25 - lecie istnienia. - Sukces, jaki odnieśliśmy dzięki produkcji majonezu, zadecydował, że postanowiliśmy rozwijać markę Świdnicki dalej. W 1990 roku zainwestowaliśmy w rozlewnię olejów jadalnych i dzięki temu jeszcze w tym samym roku na sklepowe półki trafiły Oleje Świdnicki: rzepakowy, słonecznikowy oraz sojowy, a kilka lat później do brandu Świdnicki dołączyliśmy ketchupy, musztardy i przyprawy kuchenne - mówi Zdzisław Jadczak, współwłaściciel firmy. Rok 1990 był dla M&J okresem wielkich inwestycji i intensywnego rozwoju. Firma uruchomiła wówczas hurtownię spożywczo-chemiczną. Dziś sama hurtownia, której oddziały znajdują się w Świdnicy i Bielawie, daje zatrudnienie 160 osobom, przyczyniając się tym samym do zmniejszania bezrobocia w regionie. Rozwija się hurtownia i rozrasta się brand Świdnicki. Być może gdy M&J świętować będzie kolejne jubileusze mieszkańcy Dolnego Śląska oprócz majonezu, z którym kojarzy im się Świdnica, zaczną wymieniać także inne produkty brandu Świdnicki, które są tak samo wysokiej jakości jak ukochany przez region majonez. Już teraz wśród produktów marki Świdnicki znajdziemy oprócz majonezu przyprawy sypkie, ketchupy, musztardy, oleje, sałatkę babuni, ogórki konserwowe a także ocet świdnicki...
Nadesłał:
ossy12
|