Sosy niezbędne do grilla
Potrawy z rusztu nie mogą obyć się bez aromatycznych sosów - takich, jak naturalne pasty warzywne od Podravki. Obok dobrze dobranej mieszanki przypraw, sosy są bowiem kluczem do uzyskania wybornego smaku grillowanych dań.
Wraz z nadejściem wiosny dania z rusztu coraz częściej goszczą na naszych stołach. Aby były smaczne i aromatyczne warto wzbogacić je sosami, a najlepiej zdrowymi i naturalnymi pastami warzywnymi - Ajvar, Pindżur lub Relish. Mogą one stanowić zarówno zimny dodatek serwowany wraz z daniem, jak i składnik marynat. Gotowe, gęste sosy przyrządzone na bazie świeżych warzyw znajdziemy w ofercie chorwackiej Podravki.
Pasta warzywna Ajvar to typowy chorwacki specjał. Sporządzona jest na bazie papryki i bakłażanów z dodatkiem oleju oraz przypraw. Doskonale sprawdza się w roli zimnego dodatku do grillowanych ryb, owoców morza czy szaszłyków warzywnych. Może również służyć do przygotowania wyśmienitych marynat do mięs. Do wyboru mamy dwie wersje smakowe pasty Ajvar: łagodną i pikantną. Cena słoiczka 195 g obu wersji pasty Ajvar to ok. 5,50 zł.
Receptura pasty Pindżur opiera się na starannie dobranych proporcjach czerwonej papryki, pomidorów, bakłażanów i czerwonej cebuli. Świetnie smakuje na zimno jako dodatek do dań z grilla, ryb a także dziczyzny. Pastą Pindżur można również wzbogacić aromat dań mięsnych, stosując ją jako składnik nadzienia rolad. Cena słoiczka 195 g to ok. 5,50 zł.
Miłośnikom wyrazistego smaku Podravka poleca pastę Relish, przyrządzoną na bazie kwaszonych ogórków , papryki, pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale smakuje z panierowanymi i pieczonymi mięsami. Pasta może być również serwowana na zimno, jako dip do zimnych przekąsek: serów, nachos i krakersów. Cena słoiczka 200 g to ok. 5,50 zł.
Smakoszom dań z grilla polecamy chrupiące Skrzydełka z kurczaka z pastą Ajvar, łagodną lub pikantną do wyboru.
Składniki dla 4 osób:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 słoiczek pasty Ajvar
- 1 łyżeczka Vegety
- ząbek czosnku
- pieprz biały
- sos tabasco
Sposób przygotowania:
Opłukać skrzydełka i obciąć lotki (końcówki). W naczyniu wymieszać Ajvar z roztartym czosnkiem, przyprawić pieprzem i sosem tabasco dodać łyżeczkę Vegety. Do otrzymanego sosu wstawić skrzydełka i odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny. Wyjąć z sosu i ułożyć na grillu, upiec na mocno rumiany kolor. Można podawać z zimnym lub gorącym Ajvarem.