Serki, które lubią zimno
Serki wiejskie produkowane przez OSM Piątnicę są wyjątkowo wrażliwe na temperaturę przechowywania, dlatego kupując je, powinniśmy sprawdzać ich termin przydatności oraz zwracać uwagę na warunki chłodnicze w sklepie. OSM Piątnica zaleca przechowywanie serków wiejskich w temperaturze od +1 ºC do +6 ºC
Wiosną i latem, kiedy temperatura powietrza jest bardzo wysoka, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, w jaki sposób przechowywane są produkty spożywcze, które kupujemy.
Jest to wyjątkowo istotne w przypadku wyrobów nabiałowych, takich jak serki wiejskie, które są bardzo wrażliwe na warunki transportowania, magazynowania oraz przechowywania w sklepie. Ponieważ wszystkie serki wiejskie z oferty Piątnicy nie zawierają konserwantów, pod wpływem zbyt wysokich temperatur zmienia się ich smak, wygląd oraz konsystencja. Tracą one także swoje walory odżywcze.
Zawsze w lodówce
Decydując się na zakup serka wiejskiego z Piątnicy – bez względu na to, czy jest to serek naturalny, lekki, czy z dodatkami – powinniśmy sprawdzić jego termin przydatności oraz zapoznać się z umieszczoną na opakowaniu informacją odnośnie zalecanej temperatury przechowywania. Niezależnie od wielkości i rodzaju sklepu produkty nabiałowe powinny być eksponowane w specjalnych lodówkach lub klimatyzowanych regałach chłodniczych ustawionych z dala od źródeł ciepła. Nie sięgajmy po serki trzymane poza miejscem chłodzenia – na ladzie czy obok kasy. W przypadku serków wiejskich marki Piątnica jedynie przechowywanie w temperaturze od +1 ºC do +6 ºC gwarantuje zachowanie walorów smakowych oraz odżywczych produktów.
Aby zwrócić uwagę konsumentów na problem przechowywania serków, OSM Piątnica wprowadziła specjalne oznakowanie tacek, w których eksponowane są produkty. Znak graficzny przedstawia drogę serka wiejskiego od momentu wyjazdu z mleczarni, poprzez punkt sprzedaży, aż do domowej lodówki. Celem wizualizacji jest wskazanie przewoźnikom, handlowcom oraz konsumentom na potrzebę zachowania odpowiedniej temperatury (od +1 ºC do +6 ºC ) w całym łańcuchu dostawczym.
Na zakupy – torba izotermiczna
Jeśli chcemy mieć pewność, że zakupione przez nas produkty mleczne po otwarciu będą nadal smaczne i wartościowe, należy w odpowiedni sposób transportować je ze sklepu do domu. Nie powinniśmy przewozić serków wiejskich w nagrzanych – zwłaszcza wiosną i latem – samochodach ani wystawiać ich na działanie wysokich temperatur. Rekomendowanym przez OSM Piątnica rozwiązaniem jest korzystanie z wygodnych i szeroko dostępnych toreb izotermicznych. W zależności od rodzaju, pozwalają one utrzymać zimno nawet przez kilka godzin, dzięki czemu produkty zachowują swoją świeżość.
Najlepsze – świeże!
Ponieważ serki wiejskie z Piątnicy to produkty świeże, należy chronić je przed światłem dziennym i ciepłem oraz pamiętać, aby po otwarciu nie przechowywać ich zbyt długo w lodówce. Otwarty serek wiejski Piątnicy zachowuje świeżość nie dłużej niż 24 h. OSM Piątnica radzi, jeśli to możliwe, aby robić przemyślane zakupy i zamiast kupować „na zapas”, regularnie uzupełniać domowe zapasy świeżymi produktami.