Schab z orzechowym pesto i morelami HELIO
Wielkanoc to czas kulinarnych przygód. W tym roku pragniemy podzielić się z Wami wyjątkowymi przepisami, które ozdobią Wasze stoły w ten świąteczny czas.
Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.
Składniki na schab z orzechowym pesto i morelami HELIO:
· 1,2 kg schabu
· orzechy pekan HELIO
· morele So Soft HELIO Natura
· sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, tymianek
· 1/3 szklanki oliwy
· 3 ząbki czosnku
· pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.
Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego !
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|