„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW
![]() |
Jest wiele możliwości, by „dorobić” podczas studiów, ona wybrała pracę w lodziarni.
Szybko zrozumiała, że to miejsce, w którym może zrealizować swoje najśmielsze marzenia smakowe, a przy tym, podzielić się nimi z innymi. Martyna Rupińska w swojej przygodzie z lodami poszła o krok dalej, opracowała recepturę na lody marchewkowe i obroniła z nich pracę inżynierską. Jak smakują lody autorstwa Pani Inżynier od lodów? Można sprawdzić w warszawskiej sieci Jesz Lody Tradycyjne.
Martyna Rupińska inspiracje do tworzenia nowych smaków czerpie z codzienności. Jak przystało na prawdziwą wielbicielkę słodyczy, odwiedzając nowe kawiarnie czy restauracje, zawsze degustuje desery. To właśnie smaki, które zwróciły jej szczególną uwagę, a raczej spotkały się z aprobatą jej wysublimowanego podniebienia, przenosi na produkcję, gdzie po wielu testach i degustacjach powstają lody m.in. o smaku mascarpone z granatem, czarny sezam z daktylami czy tiramisu.
- Wiedzę z zakresu technologii lodów przekazuje mi Bartosz, który produkcją lodów zajmuje się od lat. Pomaga mi je potem przygotować, aby faktycznie smakowały tak, jak je sobie wyobrażam Dzięki temu, że jest on miłośnikiem tradycyjnych smaków, mi powierzył komponowanie tych nowoczesnych. Pracując w takim duecie, gdzie ściera się tradycja z nowoczesnością, nietrudno o sprzeczki, które lody są najlepsze. Na szczęście łączy nas miłość do dobrych smaków i dokładamy wszelkich starań, by takie właśnie oferować naszym gościom. - mówi Martyna Rupińska, technolog produkcji lodów.
ULUBIONY SMAK W FORMIE LODÓW? WSZYSTKO JEST MOŻLIWE!
Pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i bardzo przyjazna natura, sprawiły, że świetnie sobie radziła przy obsłudze klientów. Jednak jej znakomite wyczucie smaków, ogromna kreatywność oraz pasja do wytwarzania lodów, sprawiły, że Martyna szybko zamieniła pracę ekspedientki, na technologa produkcji. W tym roku także obroniła pracę inżynierską na kierunku żywienie człowieka na SGGW ze swoich autorskich lodów marchewkowych.
- Zainteresowanie lodami pochłonęło mnie na tyle, że o jednym ze stworzonych przeze mnie smaków, napisałam pracę inżynierską. Są to lody marchewkowe z dodatkiem naturalnego prebiotyku. Bardzo lubię pić sok marchewkowy i pomyślałam, że mógłby z niego powstać dobry sorbet. Do lodów dodałam naturalną inulinę, która poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego, a także obniża tłustość lodów – dodaje Martyna Rupińska.
Lody serwowane w sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też
są zdrowe. Tworzone ze świeżych składników (świeże mleko, śmietana, owoce), zgodnie z zasadą tworzenia lodów rzemieślniczych, powstają niedaleko miejsca produkcji, czyli w Piasecznie.
Są bezglutenowe i zawierają ponad połowę mniej tłuszczu niż lody przemysłowe. Kreatywność Martyny i Bartosza to gwarancja, że miłośników lodów zaskoczą wielokrotnie podczas tego sezonu
i nie tylko.
Lody marchewkowe będą dostępne od wtorku 22 maja w 9 punktach lodziarni Jesz Lody Tradycyjne
w Warszawie:
KABATY, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1
WILANÓW, Al. Rzeczypospolitej 18/178U
MOKOTÓW, Cybernetyki 7D/U7
BEMOWO, Powstańców Śląskich 104/213
OCHOTA, Włodarzewska 83
JÓZEFOSŁAW, Julianowska 69
WOLA, Kasprzaka 31B
ŚRÓDMIEŚCIE, Chmielna 2
URSYNÓW, Kłobucka 8B/U22
Ostatnio dodane artykuły:
Starbucks startuje z orzeźwiającym letnim sezonem!
Dzięki Starbucks już dziś możemy zanurzyć się w niesamowitych smakach lata. Ciesz się długimi, pełnymi słońca dniami i czasem spędzanym na świeżym powietrzu z nowym, sezonowym napojem Melon Flavour Pearls Starbucks Refresha® drink, dostępnym w kawiarniach sieci już od 29 kwietnia!
Zintegrowane rozwiązanie dla detalistów na starcie systemu kaucyjnego
System kaucyjny, który już wkrótce stanie się obowiązkowy w Polsce, stawia przed detalistami nowe wyzwania. W szczególności dla małych i średnich sklepów, które nie dysponują dużymi działami IT ani zespołami wdrożeniowymi, proces ten może okazać się wyjątkowo skomplikowany.
Uwielbiane cukierki w nowoczesnym wydaniu
Wawel łączy tradycję z nowoczesnością, wprowadzając Michałki Protein – nową wersję kultowych cukierków z białkiem. To pierwsze Michałki wzbogacone o roślinne białko na polskim rynku, stworzone z myślą o osobach aktywnych i dbających o dietę.
Świętujmy Dzień Ziemi razem ze Starbucks i Snoopy'm!
Starbucks świętuje Miesiąc Dobroci, którego finałem jest Dzień Ziemi 22 kwietnia. Już od 21 kwietnia w kawiarniach pojawi się specjalny kubek wielokrotnego użytku – na znak troski o planetę i ludzi wokół nas!
Przepisy z mieszanką keksową
Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią – czas rodzinnych spotkań, domowych wypieków i… bakalii! Bo przecież święta nie mogą obyć się bez odrobiny słodyczy i tradycyjnego smaku.
Najczęściej czytane artykuły:
Technologia a system kaucyjny. Polacy otwarci na innowacje, ale potrzebują edukacji
Ponad 60% Polaków deklaruje chęć korzystania z aplikacji mobilnych i innych technologii wspierających system kaucyjny – wynika z badania „Postawy Polaków wobec systemu kaucyjnego” przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie agencji doradczej 2PR.
Uwielbiane cukierki w nowoczesnym wydaniu
Wawel łączy tradycję z nowoczesnością, wprowadzając Michałki Protein – nową wersję kultowych cukierków z białkiem. To pierwsze Michałki wzbogacone o roślinne białko na polskim rynku, stworzone z myślą o osobach aktywnych i dbających o dietę.
Zintegrowane rozwiązanie dla detalistów na starcie systemu kaucyjnego
System kaucyjny, który już wkrótce stanie się obowiązkowy w Polsce, stawia przed detalistami nowe wyzwania. W szczególności dla małych i średnich sklepów, które nie dysponują dużymi działami IT ani zespołami wdrożeniowymi, proces ten może okazać się wyjątkowo skomplikowany.
Przepisy z mieszanką keksową - z HELIO w kuchni zawsze smaczniej!
Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią – czas rodzinnych spotkań, domowych wypieków i… bakalii! Bo przecież święta nie mogą obyć się bez odrobiny słodyczy i tradycyjnego smaku.
Przepisy z mieszanką keksową
Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią – czas rodzinnych spotkań, domowych wypieków i… bakalii! Bo przecież święta nie mogą obyć się bez odrobiny słodyczy i tradycyjnego smaku.