„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW


„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW
2018-05-14
Jest wiele możliwości, by „dorobić” podczas studiów, ona wybrała pracę w lodziarni.

Szybko zrozumiała, że to miejsce, w którym może zrealizować swoje najśmielsze marzenia smakowe, a przy tym, podzielić się nimi z innymi. Martyna Rupińska w swojej przygodzie z lodami poszła o krok dalej, opracowała recepturę na lody marchewkowe i obroniła z nich pracę inżynierską. Jak smakują lody autorstwa Pani Inżynier od lodów? Można sprawdzić w warszawskiej sieci Jesz Lody Tradycyjne.

Przeczytaj również:

Martyna Rupińska inspiracje do tworzenia nowych smaków czerpie z codzienności. Jak przystało na prawdziwą wielbicielkę słodyczy, odwiedzając nowe kawiarnie czy restauracje, zawsze degustuje desery. To właśnie smaki, które zwróciły jej szczególną uwagę, a raczej spotkały się z aprobatą jej wysublimowanego podniebienia, przenosi na produkcję, gdzie po wielu testach i degustacjach powstają lody m.in. o smaku mascarpone z granatem, czarny sezam z daktylami czy tiramisu.

 

- Wiedzę z zakresu technologii lodów przekazuje mi Bartosz, który produkcją lodów zajmuje się od lat. Pomaga mi je potem przygotować, aby faktycznie smakowały tak, jak je sobie wyobrażam Dzięki temu, że jest on miłośnikiem tradycyjnych smaków, mi powierzył komponowanie tych nowoczesnych. Pracując w takim duecie, gdzie ściera się tradycja z nowoczesnością, nietrudno o sprzeczki, które lody są najlepsze. Na szczęście łączy nas miłość do dobrych smaków i dokładamy wszelkich starań, by takie właśnie oferować naszym gościom. - mówi Martyna Rupińska, technolog produkcji lodów.

ULUBIONY SMAK W FORMIE LODÓW? WSZYSTKO JEST MOŻLIWE!

Pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i bardzo przyjazna natura, sprawiły, że świetnie sobie radziła przy obsłudze klientów. Jednak jej znakomite wyczucie smaków, ogromna kreatywność oraz pasja do wytwarzania lodów, sprawiły, że Martyna szybko zamieniła pracę ekspedientki, na technologa produkcji. W tym roku także obroniła pracę inżynierską na kierunku żywienie człowieka na SGGW ze swoich autorskich lodów marchewkowych.

- Zainteresowanie lodami pochłonęło mnie na tyle, że o jednym ze stworzonych przeze mnie smaków, napisałam pracę inżynierską. Są to lody marchewkowe z dodatkiem naturalnego prebiotyku. Bardzo lubię pić sok marchewkowy i pomyślałam, że mógłby z niego powstać dobry sorbet. Do lodów dodałam naturalną inulinę, która poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego, a także obniża tłustość lodów – dodaje Martyna Rupińska.

Lody serwowane w sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też
są zdrowe. Tworzone ze świeżych składników (świeże mleko, śmietana, owoce), zgodnie z zasadą tworzenia lodów rzemieślniczych, powstają niedaleko miejsca produkcji, czyli w Piasecznie.
Są bezglutenowe i zawierają ponad połowę mniej tłuszczu niż lody przemysłowe. Kreatywność Martyny i Bartosza to gwarancja, że miłośników lodów zaskoczą wielokrotnie podczas tego sezonu
i nie tylko.

 

 

 

 

Lody marchewkowe będą dostępne od wtorku 22 maja w 9 punktach lodziarni Jesz Lody Tradycyjne

w Warszawie:

 

KABATY, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1
WILANÓW, Al. Rzeczypospolitej 18/178U
MOKOTÓW, Cybernetyki 7D/U7
BEMOWO, Powstańców Śląskich 104/213
OCHOTA, Włodarzewska 83
JÓZEFOSŁAW, Julianowska 69
WOLA, Kasprzaka 31B
ŚRÓDMIEŚCIE, Chmielna 2
URSYNÓW, Kłobucka 8B/U22

Ostatnio dodane artykuły:

Ziemniak królem polskich stołów! Ziemniak królem polskich stołów!
Ulubione formy ziemniaka Polaków

Fast-foody – dlaczego nie możemy się im oprzeć? Fast-foody – dlaczego nie możemy się im oprzeć?
Jak fast-foody przejęły kontrolę nad naszym apetytem?

HELIO Osiąga Rekordowe Wyniki i Umacnia Pozycję Lidera na Rynku Bakalii w Polsce HELIO Osiąga Rekordowe Wyniki i Umacnia Pozycję Lidera na Rynku Bakalii w Polsce
W ostatnim roku spółka HELIO osiągnęła historyczne wyniki sprzedażowe, przekraczając 400 milionów złotych przychodu – to najwyższy wynik w ponad 30-letniej historii firmy. Według danych z KRS, HELIO jest obecnie największym dostawcą bakalii na rynku detalicznym w Polsce.

Ile kosztuje drwal 2024? Nowe warianty Burgera Drwala i ceny, które zaskoczą! Ile kosztuje drwal 2024? Nowe warianty Burgera Drwala i ceny, które zaskoczą!
Burger Drwala to więcej niż tylko jedzenie – to zjawisko, które ma swoich wiernych fanów w całej Polsce.

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Premiera nowego smaku kapsułek Waterdrop - Frosted Lime Premiera nowego smaku kapsułek Waterdrop - Frosted Lime
Dla 41 proc. badanych z Polski zachętą do przeczytania artykułu czy wpisu na blogu najczęściej są przykuwające wzrok zdjęcia i elementy graficzne – wynika z najnowszego badania konsumenckiego Waterdrop. Austriacka marka wprowadza nowy smak Microdrinków – Frosted Lime.

Zimowe spotkania ze słodyczami Wawel – podaruj słodkie chwile na Święta! Zimowe spotkania ze słodyczami Wawel – podaruj słodkie chwile na Święta!
W tym roku Wawel zaprasza do odkrywania zimowej kolekcji słodyczy, która łączy wyjątkowe smaki z pięknie zaprojektowanymi, świątecznymi opakowaniami.

Ile kosztuje drwal 2024? Nowe warianty Burgera Drwala i ceny, które zaskoczą! Ile kosztuje drwal 2024? Nowe warianty Burgera Drwala i ceny, które zaskoczą!
Burger Drwala to więcej niż tylko jedzenie – to zjawisko, które ma swoich wiernych fanów w całej Polsce.