Pomidorowy zawrót głowy
Babskie spotkanie w oprawie fantazyjnych pomidorowych dań i napojów to pomysł na udany wieczór w stylu zdrowego odżywiania. Firma Podravka proponuje, aby w przygotowywanym menu wykorzystać Pomidory krojone.
Babskie spotkanie? Czemu nie! Niezobowiązujące stroje, dużo spontaniczności oraz kobiecego humoru. Ta coraz modniejsza forma spędzania wolnego czasu w gronie przyjaciółek to wyśmienity sposób na relaks i odpoczynek. A gdyby tak zorganizować wieczór pod znakiem pomidora? Takie spotkanie wpisze się w trend zdrowego odżywiania, gdyż pomidory – zarówno te świeże, jak i z kartonika – są niskokalorycznym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i E, naturalnych przeciwutleniaczy oraz likopenu (silnego antyoksydantu). Proste, lecz smaczne menu warto skomponować z dań przygotowanych przez każdą z pań z wykorzystaniem Pomidorów krojonych od Podravki oraz świeżych, ozdobnych pomidorów koktajlowych.
Pomidory krojone od Podravki to produkt gotowy do natychmiastowego spożycia oraz składnik sosów, zapiekanek i przekąsek. W przypadku wielu dań Pomidory krojone są wygodną alternatywą dla świeżych pomidorów przez cały rok. Ich stosowanie nie wymaga bowiem mycia, parzenia i obierania. Pewność walorów smakowych i odżywczych gwarantuje firma Podravka, która do produkcji wykorzystuje wyłącznie aromatyczne, wysokiej jakości pomidory dojrzałe w słońcu Południowej Europy. Dodatkowymi walorami produktu są 390 gramowy kartonik z perforacją ułatwiającą otwieranie.
Pomidory krojone od Podravki przydadzą się do przyrządzenia pomidorowego gazpacho, gorącej zapiekanki w stylu włoskim, cukiniowo – bakłażanowego leczo, tortilli z kurczakiem i warzywami oraz pikantnych lub łagodnych dipów podawanych ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Do dań tych warto dodać także sałatkę grecką oraz koreczki ze świeżymi pomidorami koktajlowymi, kulkami mozzarelli i listkami bazylii. Dla podkreślenia pomidorowego charakteru spotkania, do picia polecamy zdrową wodę z plasterkiem cytryny, a późniejszą porą popularny koktajl – Krwawą Mary z łodyżką selera naciowego.
Specjalnie na ten wieczór, Podravka poleca przepis na „Zapiekankę z pomidorami”:
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 30g tartego parmezanu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 50 ml oliwy
- 300g świeżych papryk
- 3 kartoniki Pomidorów krojonych firmy Podravka
- 1 łyżka Vegety Ziołowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pokrojonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 130g sera ricotta
Przygotowanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, soli, oliwy, masła, jajek, tartego sera i śmietany zagnieść lekkie ciasto. Odstawić je w chłodne miejsce na 30 minut. Na szerokiej patelni polanej oliwą, podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać Pomidory krojone Podravki. Doprawić Vegetą Ziołową, posiekaną bazylią oraz cukrem. Dusić na wolnym ogniu, aż sok z warzyw wyparuje. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Część ciasta włożyć do blachy (wielkości ok. 15×20 cm) wysmarowanej olejem i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ْ stopni. Na wpół upieczone ciasto wyciągnąć, rozprowadzić wystudzone nadzienie z pomidorów, a następnie ricottę. Pozostałe ciasto pokroić nożem na paski i ułożyć w kratkę na pomidorach i serze.
Serwowanie:
Zapiekankę podawać schłodzoną.
Rada:
Paski z ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i tak zapiekać.
Więcej przepisów na: www.podravka.pl oraz www.vegeta.pl.