Pizza na każdą porę roku
Chyba żadna z regionalnych potraw nie zrobiła tak wielkiej międzynarodowej kariery kulinarnej jak pizza. Nowością na rynku jest pizza la Cucina Italiana, która jak przystało na jej włoskie korzenie, ma oryginalny smak i jest znakomita na każdą okazję.
Mówi się o włoskim pochodzeniu pizzy, ale potrawę w rodzaju pizzy znali już starożytni Grecy, a nawet Babilończycy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Pomidory, a właściwie wykonany na ich bazie sos, zaczęły być nieodłączną częścią pizzy dopiero w XVII w. po ich sprowadzeniu do Europy.Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch - Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem.
Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita - do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.Co pomogło tej śródziemnomorskiej wiejskiej potrawie zrobić tak oszałamiająca karierę? Zapewne to, że jest naturalna, smaczna oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Doskonale można ją dopasować do wszelkich gustów kulinarnych. Istnieje właściwie nieograniczona ilość odmian pizzy z bardzo różnorodnymi dodatkami. Mogą to być pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy- w doborze dodatków ogranicza nas jedynie wyobraźnia i możliwości.Nowa pizza marki la Cucina Italiana to smakowity posiłek, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu nawet dla tych, którzy cierpią na brak czasu i mają niewielkie zdolności kulinarne. Pizza la Cucina Italiana, jest doskonała w smaku, ma naturalne dodatki i jest znakomita na każdą okazję i porę roku. Dostępna jest w trzech rodzajach: z pieczarkami -Funghi, z salami -Salame oraz z szynką i pieczarkami -Prosciutto, więc każdy znajdzie swój ulubiony smak.
Produkt mrożony:
- Pizza la Cucina Italiana
- Rodzaje: Pizza z pieczarkami Funghi, Pizza z salami Salame, Pizza z szynką i pieczarkami Prosciutto
- Cena: 5,49 zł
- Waga: 350g
Nadesłał:
PR Solution
|
Wasze komentarze (4):
-
Basia321 , 2023-06-07 09:40:21
Jak z mojej strony mogę polecić Pizze z Rzeszowie. Z racji, że restauracje są dostępne cały rok, można z nich z powodzeniem skorzystać.
Oto kilka moich ulubionych: zajepizza.pl -
elizabet , 2017-11-20 20:17:35
A jeszcze fajniej jest zrobic samemu :) Ja np. lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio zrobiłam pizze z kozim serem pleśniowym chavroux, salami i oliwkami. Jedliście już taką?
-
bartekp , 2017-09-11 11:52:43
Pizza to tak uniwersalne danie, że zawsze pasuje, czy latem czy zimą. A jeszcze lepszy jest fakt, że można sobie zamówić pizzę do domu i zjeść ze smakiem. Ja bardzo często zamawiam sobie Center Pizza Wrocław, bardzo smaczna, mogę spokojnie polecić. pizzaportal.pl
-
panroman , 2017-03-04 11:35:50
Ja bardzo lubię pizzę. Ostatnio natrafiłem na fajny lokal, w Katowicach niedaleko ul. Strażackiej. funpizza.pl ;) Można zajrzeć.