Oktoberfest w Twojej kuchni
W tym roku przypada 200-lecie Oktoberfest, największego na świecie święta piwa. Jednak słynne niemieckie „chmielowe dożynki” to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka.
Czas południowoniemieckich specjałów
Dla kilku milionów piwoszy, odwiedzających tętniącą życiem stolicę Bawarii, jest to czas rytualnego picia tradycyjnie warzonego piwa, ale także kosztowania specjałów tamtejszej kuchni. Chcąc poczuć jej smak, nie musimy udawać się aż do Monachium. Producent Cukru Królewskiego zachęca do przyrządzania południowoniemieckich potraw w zaciszu domowej kuchni. Pomoże nam w tym przepis specjalnie na tę okazję przygotowany przez Ewę Wachowicz.
„Dużo i tłusto", czyli smakołyki po bawarsku
Kuchnia niemiecka najczęściej kojarzona jest z wszelkiego rodzaju wariacjami na temat mięsa wieprzowego. Od golonko i pieczeni, po białą kiełbasę i słynną berlińską Currywurst. Jednak stereotyp wysokokalorycznych i ociekających tłuszczem potraw przylgnął do niemieckiej kuchni głównie za sprawą kulinarnych tradycji dwóch południowych landów: Bawarii i Badenii-Wirtembergii. Kuchnia niemiecka jest zdecydowanie bardziej zróżnicowana. Nie można zapominać, że ważnym elementem tradycyjnych niemieckich potraw są również gotowane warzywa, przede wszystkim ziemniaki oraz kiszona czy duszona kapusta. Ogromną rolę w dziejach niemieckich kulinariów odgrywają także produkty mączne.
Spätzle - specjał z południa
To właśnie z regionu Badenii-Wirtembergii pochodzą słynne niemieckie spätzle. Te mączno-jajeczne kluseczki ogromną popularnością cieszyły się już w pierwszej połowie XX wieku. Podawane są zarówno w formie przystawki, ale także jako danie główne. Serwowane m.in. z soczewicą, szpinakiem, pomidorami, mięsem, serem oraz na słodko. Spätzle, podobnie jak większość specjałów południowoniemieckiej kuchni, są w Polsce wciąż jeszcze mało popularne. Dlatego z okazji dwusetnej rocznicy Oktoberfest, producent Cukru Królewskiego gorąco zachęca do spróbowania, idealnej na jesienne dni, wersji kluseczek na słodko z rosterem śliwkowym, według przepisu Ewy Wachowicz.
Ewa Wachowicz poleca:
Spätzle na słodko z rosterem śliwkowym
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 jaja
- woda gazowana
- sół
Składniki na roster:
- 1 kg śliwek
- 20 dag Cukru Królewskiego
- 5 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania ciasta:
Mąkę przesiać, dodać jaja i szklankę wody. Wymieszać na gładkie ciasto. Dodawać wodę do momentu powstania konsystencji śmietany. Zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oliwy. Przez sito przelać ciasto i mieszać. Kiedy kluski wypłyną odcedzić i przelać zimną wodą.
Sposób wykonania rostera:
Śliwki pozbawić pestek, włożyć do rondla i podlać odrobiną białego wina. Dodać cukier, goździki i cynamon. Dusić do momentu, aż śliwki będą pływać w gęstym syropie.
Nadesłał:
Open Media
|