O’Ccaffe - Shake’uj po włosku


O’Ccaffe - Shake’uj po włosku
2008-05-21
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, jakie poznała ludzkość… poznała i pokochała, co warto podkreślić. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy. Kawowe poranki i popołudnia to niemalże rytuał każdego dnia.

Niezwykła popularność kawy sprawiła, że wymyślono wiele sposobów parzenia i podawania kawy po to, aby można było rozkoszować się jej charakterystycznym smakiem nie popadając w monotonię, odkrywając przy tym coraz to nowe jej oblicza.

Kawę można serwować między innymi jako mocne, stawiające na nogi espresso, lub delikatną mleczną latte, jako puszyste pyszne cappuccino lub po prostu jako czarną lub białą kawę. Wyjątkowo smaczne są także wszelkie desery, które powstają na bazie kawy. Takim deserem może być shake kawowy, który jest bardzo prosty w przygotowaniu a sprawia niezwykłą przyjemność, ciesząc podniebienia zarówno kawoszy jak i wielbicieli słodkości. Oto przepis na „O’Ccaffe Shake”, którego podstawą jest oryginalna włoska kawa O’Ccaffe Royal Espresso – wyśmienita, mocna kawa z wyselekcjonowanych, najlepszych ziaren 100% arabica o typowej włoskiej intensywności, głębokim smaku i uwodzicielskim aromacie. Do przygotowania „O’Ccaffe Shake” potrzebny jest mikser.

 

Składniki na jedna porcję:
- 2 łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych,
- 100 ml mocnej kawy O’Ccaffe Royal Espresso 100% arabica( dwie łyżeczki kawy na ½ kubka wody)
- 100 ml mleka,
- lód w kostkach,
- łyżeczka cukru waniliowego


Przyrządzenie: Zaparzamy mocną kawę zalewając ją wodą do połowy kubka. Czekamy aż kawa zaparzy się, oddzielamy fusy i dopełniamy kubek mlekiem. Czekamy aż przestygnie, dodajemy 3/4 szklanki lodu w kostkach i miksujemy w mikserze. Następnie dodajemy 2 łyżki lodów-jedną łyżeczkę cukru waniliowego i miksujemy wszystko razem tak, aby w shakeu nie pozostały drobinki lodu w kostkach. Gotowy shake Przelewamy do wysokich szklanek, dla ozdoby i podkreślenia smaku można oprószyć top odrobiną mielonej kawy lub tartą czekoladą.

  „O’Ccaffe Shake” to fantazyjny sposób na pyszny, kawowy deser, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu a świetnie prezentuje się w menu wszelkiego rodzaju przyjęć lub kawowych spotkań z przyjaciółmi.

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl