Myśl globalnie, jedz lokalnie
W dobie globalizacji, zjedzenie włoskiej pizzy czy potraw kuchni azjatyckiej nie wiąże się już z wielogodzinną wyprawą za granicę.
W dobie globalizacji, zjedzenie włoskiej pizzy czy potraw kuchni azjatyckiej nie wiąże się już z wielogodzinną wyprawą za granicę. Co więcej współcześnie dla wielu z nas nieodzownym elementem Bożego Narodzenia w Polsce są… mandarynki i pomarańcze. Mimo tak różnorodnej oferty – zarówno w restauracjach, jak i na sklepowych półkach, warto zastanowić się czy swojej diety nie skoncentrować na produktach lokalnych i sezonowych. Zwłaszcza, że bogactwo składników i możliwości kulinarne, jakie oferują te produkty, są przeogromne. Jest to rozwiązanie nie tylko tańsze, ale i zdrowsze dla naszego organizmu.
Najcenniejsze, czym dysponujemy to czas. I to zarówno w ujęciu prywatnym, jak i gospodarczym. Gotowanie dla najbliższych ma pod tym względem wielowymiarowe znaczenie. Czas poświęcony na przygotowanie posiłku, który można potem wspólnie zjeść jest trudny do wycenienia. Inaczej już jest z produktami, które wykorzystaliśmy do sporządzenia dania. Im krótszy czas transportu naszej żywności, tym większa szansa na jej świeżość i jakość towaru, co ma znaczenie nie tylko zdrowotne, ale także finansowe – im krótszy łańcuch dostaw – tym mniejsze koszty transportu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że kupując produkty od gospodarstw rolniczych z najbliższej okolicy, wspieramy lokalną społeczność. Mimo, że szczyt sezonu mamy już za sobą, aktualnie nadal możemy kupić wiele owoców i warzyw, takich jak aronie, bakłażany, borówki, brzoskwinie, buraki, cukinie, gruszki, kalafior, kukurydze, marchew, maliny, papryki. Bogactwo rodzimych owoców i warzyw jest ogromne, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Poniżej zdradzamy kilka przepisów z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
· 200 g herbatników
· 70 g masła garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Spód:
· 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
· 600 ml mleka
· 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta
· 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym Delecta
· 3 duże brzoskwinie
· 500 ml wrzątku
Dekoracja:
· garść orzechów włoskich
Sernik na zimno to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie czują się pewnie przed piekarnikiem, a jednocześnie mają ochotę na samodzielne przygotowanie „czegoś słodkiego”.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, a następnie blendujemy z masłem i posiekanymi lub zmielonymi orzechami do uzyskania gładkiej masy. Masą wykładamy dno formy dociskając mocno, po czym wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Miksujemy 600 ml z mieszanką do sernika na zimno i aromatem przez około 4 minuty. Wylewamy masę serową na schłodzony spód z herbatników i wstawiamy na kolejne 30 minut do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i blendujemy na gładko. Dodajemy wystudzoną galaretkę do musu brzoskwiniowego i schładzamy lekko w lodówce. Gdy mus brzoskwiniowy zaczyna się ścinać wylewamy go na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy orzechami.
Fafernuchy z marchewką
Składniki:
· 300 g marchwi startej na małych oczkach
· 300 g mąki żytniej
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
· 1,5 łyżeczki cynamonu
· 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta
Fafernuchy to deser charakterystyczny dla południowej Kurpiowszczyzny, a ich wykonanie jest niezwykle proste.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mieszamy starte marchewki i cukier. Dusimy na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok. Dodajemy mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiamy ciasto w kształcie grubego wałka. Kroimy wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka. Przekładamy na blachę i pieczemy około 25 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ciastka gotowe!
Ptysie kawowe z gruszką
Składniki:
Ciasto:
· 1 opakowanie ciasta Karpatka
· 125 g margaryny
· 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
· 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
· 4 gruszki
· 1 litr soku porzeczkowego
· 500 ml mleka
· 4 łyżki masła
Ptysie to wbrew pozorom bardzo prosty deser, którego porzeczkowo-gruszkowe nadzienie zrobi furorę!
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ciasto na karpatkę korzystając z przepisu na opakowaniu. Zamieniamy jedynie wodę na napar z kawy zbożowej. W nagrzanym piekarniku pieczemy ciasto (na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika) przez 25−30 minut. Po upieczeniu, za pomocą obręczy, wycinamy kółka – po 2 na jedno ciastko. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki. Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki. Całość odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 1/3 mleka, a resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy krem, mieszamy i studzimy. Chłodny krem miksujemy, dodając do niego 4 łyżki masła. Upieczone ptysie nadziewamy kremem i przekładamy gruszkami. Na zakończenie ptysie dekorujemy cukrem pudrem.
Sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym
Składniki:
Ciasto:
· 150 g herbatników kakaowych
· 70 g stopionej margaryny
· 1 łyżka płynnego miodu
· tłuszcz do wysmarowania boków blaszki
· 1 łyżka mąki do oprószenia boków blaszki
Masa serowa:
· 1 kg twarogu
· 5 jaj
· 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
· 1 czubata łyżka mąki pszennej
· 1 szklanka cukru
· 100 g stopionej margaryny
· 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
· szczypta soli
Mus:
· 300 g borówek
· 2 łyżeczki cukru
· 2 czubate łyżeczki galaretki smak owoce lasu Delecta
Przez sernik do serca!
Przygotowania rozpoczynamy wyłożenia dna tortownicy papierem do pieczenia, posmarowania boków tłuszczem i posypania mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (bez termoobiegu). Herbatniki kruszymy, dodajemy stopioną margarynę i miód. Mieszamy na gładką masę i następnie przekładamy równomiernie do tortownicy i delikatnie ubijamy. Ser mielimy przynajmniej dwa razy na sicie o drobnych oczkach. Białka ubijamy lekko ze szczyptą soli – tylko tyle, aby się spieniły. Dodajemy żółtka i cukier, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy budyń wymieszany z mąką, stopioną margarynę i cukier wanilinowy, całość miksując do połączenia składników. Dokładamy zmielony twaróg i krótko miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Masę serową delikatnie przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestygnięcia na 30 minut, po czym wyjmujemy. Borówki miksujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy cukier i podgrzewamy, a gdy mus będzie gorący, dodajemy dwie łyżeczki galaretki i dobrze mieszamy. Mus studzimy i polewamy porcje sernika wedle uznania.
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl, zaś więcej przepisów na sezonowe owoce i warzywa w danym miesiącu na www.delektujemy.pl/kalendarz.
Ostatnio dodane artykuły:
Srebrne Perły Rynku FMCG dla linii popcornów do mikrofalówki HELIO
Firma HELIO po raz kolejny została nagrodzona w prestiżowym badaniu Perły Rynku! Wśród najlepszych produktów 2024, na podium znalazła się linia popcornów do mikrofalówki HELIO.
Blisko 9 na 10 badanych jest za wprowadzeniem systemu kaucyjnego w Polsce
Niedługo w całej Polsce zostanie wprowadzony system kaucyjny. Z tegorocznego badania Waterdrop wynika, że aż 88,3 proc. Polaków uważa, że jest to odpowiedni krok. Ponad ⅕ ankietowanych kupuje wodę w plastikowych butelkach.
Nowy Rok Szkolny z przekąskami od HELIO! Odkryj nowość: Mix orzechów prażonych!
Rozpoczęcie nowego roku szkolnego to czas pełen wyzwań i nowych doświadczeń. To również doskonały moment, aby zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe naszych dzieci.
HELIO SPONSOREM GŁÓWNYM DRUŻYNY MISTRZÓW POLSKI W RUGBY!
Bakaliowa firma HELIO została Sponsorem Głównym drużyny Rugby Club Orkan Sochaczew, aktualnych mistrzów Polski w Ekstralidze rugby!
Łap nagrody o dobrym brzmieniu z marką Twix®!
Czas powrotów do szkoły, pracy i na uczelnię potrafi obfitować w stresujące sytuacje. Dlatego marka Twix® przygotowała wyjątkową loterię, w której do wygrania są muzyczne nagrody sprzyjające chwilom relaksu tylko dla siebie. Konsumenci mają szansę wygrać 150 muzycznych zestawów.
Najczęściej czytane artykuły:
Lekki deser z masą krówkową od HELIO: Słodka uczta w kilka minut
Czasami przychodzi ochota na coś słodkiego, ale nie zawsze mamy czas czy energię, by przygotować skomplikowane wypieki. W takich momentach idealnym rozwiązaniem jest lekki deser z masą krówkową od HELIO.
Srebrne Perły Rynku FMCG dla linii popcornów do mikrofalówki HELIO
Firma HELIO po raz kolejny została nagrodzona w prestiżowym badaniu Perły Rynku! Wśród najlepszych produktów 2024, na podium znalazła się linia popcornów do mikrofalówki HELIO.
Kino w plenerze z popcornem od HELIO: Idealny sposób na letni wieczór
Latem wiele osób szuka pomysłu na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Jednym z najprzyjemniejszych sposobów na cieszenie się letnim wieczorem jest kino plenerowe. Wyobraź sobie: rozgwieżdżone niebo, przytulny koc, ukochani przyjaciele czy rodzina, a na ekranie ulubiony film.
HELIO partnerem IX Mistrzostw Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej
10-11 sierpnia w IX Mistrzostwach Świata rozegranych na Stadionie Miejskim Legii Warszawa zmierzyły się 24 reprezentacje dzieci z domów dziecka z całego globu.
Wygraj przygodę z M&M’s® w Disneyland® w Paryżu!
Aby dać sobie i swojej ekipie szansę na wygranie epickiej przygody z Marvel w Disneyland® Paris wystarczy kupić dowolny wariant draży M&M’s®, zachować paragon i zarejestrować go w formularzu zgłoszeniowym na stronie loterii. Kultowa loteria marki potrwa do 29 września