Moc truskawek


Moc truskawek
2010-05-14
Przełom maja i czerwca to czas, kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki polskiego lata w postaci słodkich czerwonych truskawek. Jest to jeden z niezwykle lubianych przez Polaków owoców, z miłą chęcią wykorzystywany w kuchni.

Zawarte w nich enzymy szybko spalają białko i tłuszcz czym służą naszemu organizmowi. Truskawki niezastąpieni one są w różnego rodzaju deserach, w których odkrywają swój wyśmienity smak. Możemy je spotkać m.in.: w tortach, koktajlach, sorbetach a zawarte w nich żelazo, potas i Wit.C (Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut), sprawiają że są one bardzo cenionym owocem.

Ważnym argumentem przemawiającym za tym czerwonym owocem jest fakt, że truskawki są niskokaloryczne! Stanowią idealny składnik wielu diet. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii oraz posiadają bogata zawartość w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Przeszukując zasoby internetu trafimy na przepisy dań na cały dzień, których składnikami są nasze rodzime truskawki, zarówno zaczynając od delikatnych przystawek, dań głównych a na deserach kończąc.

Przykłady dla przepisów dla łakomczuchów:

Sałatka: rucola, szparagi, truskawki, łosoś i zawsze pasująca do truskawek mięta.
Danie główne: Pierś kurczaka na liściach szpinaku z truskawkami (danie fit).
Deser: orzeźwiający koktajl z truskawkami.

Nadesłał:

5tka PR & Marketing Szeptany
http://www.5tka.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl