Makowa Baklava HELIO
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko magia rodzinnych spotkań, ale przede wszystkim czas spędzony na ich przygotowaniu.
Najlepszej jakości masa makowa HELIO jest gwarancją udanych gwiazdkowych wypieków o wyjątkowym smaku. Nasz przepis na makową baklavę przygotujecie w kilkanaście minut
Składniki:
- 2 torebki masy makowej HELIO
- 1 paczka płatków migdałowych HELIO
- 1 paczka skórki pomarańczowej HELIO
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie ciasta filo
- 4 łyżki miodu
- sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Ciasto filo rozmrozić. Na dnie formy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat roztopionym masłem. Zużywamy 1/3 ilości masła. Wyłożyć połowę masy makowej i znów układać 1/3 płatów ciasta smarując każdy płat masłem. Wyłożyć drugą połowę masy makowej i położyć resztę płatów smarując je ostatnią 1/3 porcją masła. Wstawić na 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Baklavę pokroić w ok. 4 cm romby. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Posypać płatkami migdałów. Polać miodem podgrzanym z dodatkiem soku z cytryny.
Nadesłał:
marta.skibinska@efektpr.pl
|