Lekkostrawna jarzynowa elementem zdrowej diety


Lekkostrawna jarzynowa elementem zdrowej diety
2009-05-26
Lekkie i aromatyczne zupy to potrawy godne uwagi zarówno pod względem smaku, jak również wartości odżywczych. Do ich przyrządzenia niezbędne są zarówno świeże warzywa, jak i przyprawa uniwersalna – Warzywko.

W okresie wiosenno-letnim ogrody, targowiska i stoiska sklepowe przyciągają naszą uwagę wielobarwnym wachlarzem aromatycznych warzyw. Warto przynieść je do domu by ugotować dla rodziny lekką, a zarazem zdrową zupę. Przyrządzona bez dodatku tłuszczu lub tłustego mięsa i zasmażki nie będzie tucząca, ale dostarczy organizmowi wodę, witaminy i minerały oraz błonnik. Jednak aby ten wartościowy posiłek zyskał uznanie w oczach męża i dzieci musi być także smaczny. To, w dużej mierze, zależy od właściwego doprawienia zupy – na przykład przyprawą Warzywko.

Uniwersalna przyprawa do potraw Warzywko to kompozycja suszonych, polskich warzyw: pomidorów, papryki, marchwi, liści selera, cebuli oraz natki pietruszki z subtelnym dodatkiem przypraw i soli. Warzywko podkreśla delikatny, naturalny smak domowej zupy nadając jej głęboko warzywny aromat. Zaletą przyprawy jest także jej ekonomiczność gwarantowana przez przystępną cenę oraz dużą wydajność. Warzywko uniwersalne dostępne jest w opakowaniach o gramaturach:

  • 75g – w cenie ok. 1,15 zł,
  • 200g – w cenie ok. 2,30 zł,
  • 500g – w cenie ok. 5,12 zł,
  • 1kg – w cenie ok. 9,56 zł.


Wszystkim gospodyniom Warzywko poleca przepis na lekką zupę warzywną:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 8 różyczek brokułów
  • garść suszonych pomidorów 
  • koperek
  • Warzywko uniwersalne
  • kluseczki lane 


Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa, oprócz brokułów i suszonych pomidorów, pokroić i wrzucić do gotującej wody. Dodać przyprawę Warzywko i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania, dodać różyczki brokułów i suszone pomidory. Po nałożeniu do miseczek, posypać koperkiem. Kluseczki lane przygotujemy mieszając jedno całe jajko ze szczyptą soli i taką ilością mąki aby uzyskać konsystencją ciasta naleśnikowego. Kluseczki gotujemy na wodzie lub bezpośrednio na zupie.  

Dodatek mięsny:
Doskonałym dodatkiem do tej lekkiej zupy będą malutkie pulpeciki z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem natki pietruszki i pieprzu.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl