Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku


Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku
2015-02-09
Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.

 

    

·         200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly

·         250 g pieczarek

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku  ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )

·         2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

·         300 ml passaty pomidorowej

·         6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )

·         Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki

·         Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka

·         parmezan do posypania

·         pieprz

·         sól

 

  Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem  i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

 

Smacznego

www.3pauly.pl

 

 

Nadesłał:

KN
http://kobieta24.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl