Jego wysokość Aceto Balsamico di Modena
Oryginalny ocet balsamiczny to niewątpliwie produkt ekskluzywny, ale wysoką cenę wynagradza głębia smaku i szeroki wachlarz zastosowań. Od średniowiecza wytwarzany jest tylko we włoskiej prowincji Emilia Romagna.
Ze względu na wyjątkowe walory smakowe, a także wysoką cenę ocet balsamiczny określany jest przez Włochów mianem „czarnego złota" (oro nero).
|
Tradycja wytwarzania octu balsamicznego narodziła się w okresie średniowiecza we włoskiej prowincji Emilia Romagna i po dziś dzień prawdziwy Aceto Balsamico produkowany jest jedynie w okolicach Modeny i Reggio Emilia - dwóch głównych miast tego regionu słonecznej Italii.
Ocet balsamiczny wytwarzany jest z moszczu winogronowego, który poddawany jest procesowi fermentacji i wieloletniego dojrzewania. Dla tradycyjnej włoskiej mamy jest prawdziwym skarbem narodowym bez którego kuchnia straciłaby jednego z pierwszoplanowych „aktorów".
Przy wyborze octu balsamicznego szczególną uwagę należy zwrócić na jego barwę i konsystencję. Z upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i gęstszy, a jego wartość smakowa znacząco rośnie. Produkcja wymaga skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych receptur i jest bardzo czasochłonna. Przeciętny okres leżakowania wynosi od 12 do 20 lat, ale wybrane, najlepsze gatunki oczekują na konsumpcję znacznie dłużej. Należy pamiętać, że najstarsze octy balsamiczne stosowane są do wykończenia już gotowych dań (mięs, sałatek, risotto itp.). Przykładowo Aceto Balsamico di Modena "Diamond Quality" (dostępny w sklepie Vom Fass w warszawskim Blue City) leżakuje w dębowych beczkach ponad 30 lat. Charakteryzuje się intensywnym smakiem urozmaiconym delikatną nutką octu i drewna. Po degustacji pozostawia na podniebieniu słodki posmak ciemnej czekolady.
Aceto Balsamico di Modena "Diamond Quality" ze sklepu Vom Fass stanowi elegancki dodatek do dań mięsnych i serów. We Włoszech bardzo popularne jest dodawanie octu balsamicznego do serów: Mozzarelli, Parmezanu i Grano Padano. Dla wielu niespodzianką będzie, że ocet balsamiczny idealnie sprawdzi się jako sos do świeżych truskawek, lodów, czy ciast serowych. Wystarczy kilka kropel Aceto Balsamico di Modena Maletti Riserva Speciale (do kupienia tylko w salonie Vom Fass), a deser nabierze intrygującego posmaku z lekką nutką pikanterii. Podczas przygotowywania rozmaitych sałatek oraz przystawek warto skorzystać z lekkiego i bardzo aromatycznego octu Aceto Balsamico di Modena "Riserva Quality". Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią i fasolą, a zarazem idealnie podkreśli smak domowego Carpaccio. Nie można również zapomnieć o najmłodszym członku rodziny oryginalnych octów balsamicznych z Modeny. 12-letni Aceto Balsamico di Modena "Golden Quality" kupić można w salonie Vom Fass w warszawskim Centrum Handlowym Blue City. Jest on ostrzejszy niż starsi „kuzyni" i zachwyca niesamowitym zapachem ziół, przypraw i miodu. Można go dodać m.in. do sałatek, risotto i zapiekanek. Najlepiej jednak smakuje w parze z oliwą z oliwek, jako dodatek do świeżej bagietki lub ciabatty.
Wskazane octy balsamiczne dostępne są w warszawskim salonie Vom Fass. Więcej informacji na temat oferty sklepu Vom Fass znaleźć można na stronie internetowej www.vom-fass.pl .
Ceny octów balsamicznych z salonu Vom Fass:
* Aceto Balsamico di Modena "Diamond Quality" - 50 zł brutto/ 100 ml
* Aceto Balsamico di Modena Maletti Riserva Speciale - 39 zł brutto/ 100 ml
* Aceto Balsamico di Modena "Riserva Quality" - 23,80 zł brutto/ 100 ml
* Aceto Balsamico di Modena "Golden Quality" - 12 zł brutto/ 100 ml
Nadesłał:
pr.vomfass@gmail.com
|