Jak ryby to tylko z Vegetą Mix do ryb!


2008-09-29
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.

Utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej to nie tylko moda, ale przede wszystkim sposób na przedłużenie życia i pozytywne samopoczucie. Regularne ćwiczenia muszą być połączone ze zbilansowaną, a więc wzbogaconą o ryby, dietą. Zarówno lekarze, jak i dietetycy, głośno apelują, aby potrawy z ryb włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Powód jest jeden. Mięso ryb jest lekkie, bogate w witaminy A, D i E, fosfor, wapń, magnez i selen oraz kwas omega-3. Ten ostatni zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i miażdżycy, pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia zdolności umysłowe i pamięć, a nawet działa antydepresyjnie i przeciwzapalnie. Jak widać pod kątem zdrowotnym, ryby oferują organizmowi człowieka same pozytywne wartości.

A jak wygląda sprawa zaspokojenia potrzeb naszych kubków smakowych? Dania z ryb można przyrządzać o każdej porze roku i na setki, a nawet tysiące różnych sposobów. Zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie nadają się do pieczenia, gotowania, smażenia i wędzenia. Choć te własnoręcznie złowione i od razu podane na talerz są najlepsze, to świeżo zamrożone wcale nie tracą swoich wartości smakowych i odżywczych. Aby mięso ryb nabrało wyrazistości i kuszącego zapachu warto odpowiednio je doprawiać, np. odrobiną cytryny oraz Vegetą Mix do ryb. Ta delikatna mieszanka bazylii, czosnku, imbiru, białej gorczycy, kopru i natki pietruszki gwarantuje przyrządzenie wyśmienitej i aromatycznej potrawy.

Vegeta Mix do ryb "świetnie pływa" z rybami słodkowodnymi i morskimi, a ilość i sposób jej zastosowania można dopasować do własnego podniebienia. Jeśli ktoś nie lubi ryb z powodu ich charakterystycznego zapachu, powinien doprawić mięso właśnie Vegetą Mix do ryb. Zawarte w niej zioła spowodują, że zapach przyrządzanej ryby stanie się przyciągający i przyjemny. Warto także pamiętać, aby przyrządzając dania z ryb ograniczać stosowanie dodatkowych tłuszczów. W trakcie pieczenia czy smażenia ryba i tak uwalnia własny tłuszcz oraz soki, dlatego wcześniejszy dodatek oliwy powinien być raczej symboliczny. 

Wszystkim miłośnikom kreatywnego i smacznego gotowania Vegeta poleca: „Białą rybę z sosem pomarańczowym i warzywami“:

Składniki dla 4 osób: 
4 łyżki oliwy z oliwek
4 filety białej ryby
1 łyżka Vegety Mix do ryb
2 łyżki soku z cytryny

Dodatek warzywny:  
2 marchewki
2 dymki  
1 cukinia
1 czerwona papryka  
2 łyżki oleju
1 łyżka Vegety klasycznej

Sos pomarańczowy:
60 g masła
1 dymka, biała część drobno pokrojona
125 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka Vegety klasycznej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody

Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut. 
Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty. 
Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać 
z pozostałym masłem.
Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.
Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Dostępność sprzedaży: 
Vegeta Mix do ryb 20 g kosztuje ok. 1,10 zł/sztuka można kupić w sklepach detalicznych, a także super- i hipermarketach na terenie całego kraju.

Informacje o firmie Podravka
Podravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci, słodyczy, herbat oraz napojów. W Polsce znana jest, jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne 
i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę. Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach – Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl