Grzybowe wariacje ze śmietaną Piątnica
Grzyby uznawane są za jeden z największych przysmaków. Dodając do nich śmietanę Piątnica, przygotujemy wyśmienite, aromatyczne dania.
Wraz z nadejściem jesieni w polskiej kuchni zaczynają królować grzyby. Sezon na grzybobranie zaczyna się w połowie września i trwa do połowy października. W tym czasie możemy delektować się wybornym smakiem podgrzybków, maślaków czy borowików. Przepisów na potrawy ze skarbów lasu jest bardzo wiele. Grzyby doskonale smakują duszone na patelni, panierowane, zapiekane w sosie lub jako dodatek do pizzy.
Niezastąpionym składnikiem do dań z grzybów jest śmietana, dzięki której potrawy zyskują delikatny, aksamitny smak i przyjemną, kremową konsystencję. Idealną propozycją dla smakoszy grzybów są śmietany Piątnicy, które doskonale nadają się do przyrządzenia aromatycznych, duszonych rydzów, klarownych sosów z prawdziwków, a także pysznej grzybowej zupy.
W bogatej ofercie Piątnicy znajdują się zarówno lekkie, delikatne i chude śmietany (10%, 12% tłuszczu) – idealne dla osób dbających o smukłą sylwetkę, jak i produkty o podwyższonej zawartości tłuszczu (18%, 22% tłuszczu) – niezastąpione do przygotowywania bardziej zawiesistych potraw. Piątnica posiada w ofercie także śmietany wysokotłuszczowe (30% i 36% tłuszczu) przeznaczone zwłaszcza do ciast i deserów. Śmietany Piątnicy nie zawierają konserwantów – wyróżnia je najwyższa jakość oraz delikatny smak. Ich wyjątkową zaletą jest to, że nie warzą się w gorących sosach i zupach. Dzięki procesowi lekkiej termizacji (krótkotrwałemu podgrzaniu a następnie szybkiemu schłodzeniu), produkty te posiadają wydłużony okres przydatności do spożycia.
Do potraw z grzybów szczególnie polecane są uniwersalne śmietany Piątnicy przeznaczone do dań na zimno i na gorąco: Śmietana 12% do sałatek, sosów, zup, a także Śmietana 18% do zupy Piątnicy. Oba produkty dostępne są w sklepach na terenie całego kraju w opakowaniu o gramaturze 200 g oraz w ekonomicznym kubku 400 g.