Gotowanie w rytmie Salsy
Latynoamerykańska muzyka, taneczne ruchy ciała i warzywa na patelnię Salsa są tej zimy obowiązkowe aby przyrządzić danie będące wizytówką kuchni hiszpańskiej. Atmosferę tego gorącego kraju poczujemy we własnej kuchni przyrządzając wyśmienitą paellę.
Salsa kojarzy nam się z popularnym na całym świecie tańcem latynoamerykańskim. Jest to także hiszpańskie określenie pikantnego i aromatycznego sosu, co w odniesieniu do tańca może określać jego gorący charakter. Radosną zabawę w rytmie salsy możemy teraz przenieść wprost z roztańczonego parkietu do wabiącej zapachami domowej kuchni. Naszym przewodnikiem będą warzywna na patelnię Salsa, których receptura zaczerpnięta została z kanonu kuchni hiszpańskiej.
Głównym składnikiem warzyw na patelnię Salsa jest żółty ryż. W skład mieszanki wchodzą także: marchew, zielona fasola szparagowa, czerwona papryka, kukurydza, czerwona fasola, pomidory i por. Salsa jest pełnowartościowym daniem głównym, ale stanowi także doskonałą podstawę do hiszpańskiej paelli. Aby uzyskać bogatą paellę morską wystarczy dodać kilka małży w muszlach, małe ośmiorniczki i krewetki typu tiger (na talerzu najlepiej wyglądają w skorupkach). Obowiązkowy jest także świeżo wyciśnięty czosnek i ćwiartki cytryny, które udekorują talerz i posłużą do skropienia ugotowanych już owoców morza. Osoby, które wolą potrawy mięsne powinny skosztować paelli z kawałkami kurczaka, świeżym boczkiem i wiejską kiełbasą z dodatkiem pomidorów i ostrej papryki. To tylko dwie spośród wielu odmian paelli, których przygotowanie ułatwią nam warzywa na patelnię Salsa. Inspiracji do przepisów na inne rodzaje tego dnia możemy poszukać wśród rytmów latynoamerykańskiej muzyki i smaków kuchni hiszpańskiej.
Dostępność sprzedaży:
Warzywa na patelnię Salsa w opakowaniu 450g kosztują ok. 3,80 zł. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych oraz supermarketach na terenie całego kraju.
Informacje o firmie Globus Polska Sp. z o.o.
Globus Polska Sp. z o.o. jest oddziałem znanego węgierskiego producenta przetworów owocowych i warzywnych w słoikach, konserw warzywnych i mięsno-warzywnych oraz mrożonych warzyw – Globus Konzervipari Rt., którego korzenie sięgają 1882 roku. Właścicielem firmy Globus jest obecnie Grupa CECAB, jeden z liderów agrobiznesu we Francji, zatrudniająca ponad 5800 pracowników oraz zrzeszająca ok. 8000 tamtejszych rolników. CECAB koncentruje swoją działalność na wytwarzaniu produktów mrożonych i konserwowych, produkcji mięsa wieprzowego i drobiu oraz jaj i produktów z jaj. Globus Polska zatrudnia łącznie ok. 500 pracowników i posiada 4 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Lipnie, Adamowie, Dąbrowie Chełmińskiej oraz Ełku. Produkty firmy sprzedawane są pod marką Felco, której portfolio obejmuje mrożone owoce i warzywa, kompozycje mieszanek warzywnych, zupy, warzywa na patelnię i dania gotowe, przeznaczone zarówno na rynek detaliczny, jak i dla sektora HoReCa. Wszystkie wykorzystywane w procesie produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw, a wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mrożonek potwierdzają międzynarodowe systemy HACCP, ISO 9001:2000 oraz British Retail Consortium Global Standard-Food.