Faszerowane jajka z orzechami włoskimi KRESTO


2024-03-26
Na twardo, w sałatce czy wypiekach – jajeczne dania królują na wielkanocnych stołach. Do palety smaków warto dodać również te faszerowane. Finezji nadaje kolor. Czerwona kapusta sprawdza się idealnie w roli barwnika, a orzechy KRESTO Select uzupełniają kompozycję smaków. Smacznego!

Składniki:

• 5 jajek
• 150 g kapusty czerwonej
• 1 l wody
• 1 łyżeczka cukru
• 4 łyżki octu spirytusowego


Farsz:

• 1 łyżeczka majonezu 
• 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 
• Sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka soku z buraków do zabarwienia farszu (opcjonalnie)
• Orzechy włoskie KRESTO Select


Wykonanie:

1. Jajka ugotuj na twardo. Kapustę poszatkuj i przełóż ją do garnka, dodaj wodę oraz łyżeczkę cukru. 
2. Marynatę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj ocet. Wymieszaj i ostudź. 
3. Ugotowane jajka obierz, przełóż je do naczynia i zalej marynatą, przykryj i odstaw na przynajmniej 12 godzin. 
4. Gdy jajka nabiorą pięknego, fioletowego koloru, wyjmij je z marynaty, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka. 
5. Do żóltek dodaj majonez oraz jogurt naturalny i dopraw do smaku, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę (opcjonalnie do połowy farszu dodaj łyżkę soku z buraków, aby uzyskać różowy kolor). 
6. Połówki jajek wypełnij farszem, a na wierzch wyłóż orzechy włoskie KRESTO Select.

Nadesłał:

Fly_PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl