Espana na talerzu


Espana na talerzu
2009-05-11
Hiszpańska tortilla to danie będące godnym reprezentantem smakowitej kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Przyrządzone z dodatkiem warzyw na patelnię Espana marki d’aucy będzie nie tylko bogate w składniki, ale także szybkie w przygotowaniu.

Kuchnia hiszpańska uważana jest za najlepszą kuchnię śródziemnomorską. Do jej powstania przyczynili się Fenicjanie, Kartagińczycy, Grecy, Rzymianie i Arabowie. Dzięki ich wpływom, a także różnorodności geograficznej poszczególnych regionów Półwyspu Iberyjskiego, kuchnia hiszpańska jest niezwykle bogata. Najsłynniejsze jej odmiany to kuchnia baskijska, galicyjska, katalońska, walencka, estremadurska i kuchnie obu Kastylii. Do najbardziej znanych potraw hiszpańskich należą paella (danie z ryżu z dodatkiem mięs lub owoców morza), gazpacho (pomidorowy chłodnik na ostro), tortilla (omlet z dodatkami) czy tapas (przekąski do wina).

Wspólną cechą charakterystyczną dla wszystkich odmian kuchni hiszpańskiej są dania proste i pełne smaku, doprawiane świeżymi ziołami. Najczęściej używane składniki to: ryby i wszelkiego rodzaju owoce morza, rośliny strączkowe, ryż, pomidory, papryka, ziemniaki, jajka, czosnek, cebula, oliwki, migdały, wino i oliwa z oliwek. Część z tych składników zastosowano w recepturze warzyw na patelnię Espana marki d’aucy. Kompozycja ziemniaków, czerwonej papryki, białej i czerwonej cebuli, cukinii, zielonej fasoli szparagowej oraz ziaren fasoli czerwonej tworzy podstawę do przyrządzenia wielu dań hiszpańskich, w tym na przykład tortilli.

Hiszpańska tortilla to odmiana omleta przyrządzanego z warzywami, a także – w zależności od upodobań – z mięsem lub owocami morza. Podstawowymi dodatkami tortilli są pokrojone w talarki ziemniaki i cebula. Jednak w zależności od własnej inwencji możemy również dodać oliwki, kawałki piersi kurczaka czy krewetki. Do hiszpańskiej tortilli doskonale nadają się także warzywa na patelnię Espana d’aucy, dzięki którym uzyskamy danie bogate w składniki, a jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Aby przyrządzić tortillę na początku podsmażamy dodatki, czyli np. mrożonkę Espana d’aucy. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy je jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Całość smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor tak, jak omlet. Szczególną uwagę przykładamy do momentu odwracania dania, gdyż hiszpańską tortillę bardzo łatwo połamać. Aby ułatwić sobie zadanie można położyć na patelni płytki talerz i odwrócić ją do góry nogami. Następnie delikatnie zsunąć placek z powrotem na patelnię aby usmażyć drugą stronę. Potrawę kroimy na trójkąty (jak pizzę) i podajemy na zimno, jako przystawkę. Tortilla smaczna jest również na ciepło, z dodatkiem sosów. 

Średnia wartość energetyczna i odżywcza 100g warzyw na patelnię Espana d’aucy:

  • wartość energetyczna kJ: 215,0 kJ
  • wartość energetyczna kcal: 51,0 kcal
  • białko: 2,1 g
  • węglowodany przyswajalne: 8,1 g
  • tłuszcz całkowity: 1,0 g


Dostępność sprzedaży:
Warzywa na patelnię Espana d’aucy w opakowaniu 450g kosztują ok. 3,80 zł. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych oraz supermarketach na terenie całego kraju.

Nadesłał:

Effective Public Relations
http://effectivepr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl