Deser ryżowy dla niejadka
Nie sztuka oszukać; nakarmić- to sztuka! Mama każdego niejadka na pewno zgodzi się z tym zdaniem. Gdy wyczerpane są już wszystkie wymyślne sposoby podawania brukselki i szpinaku, może warto spróbować najprostszego wyjścia- urozmaicić dietę.
W jaki sposób? Przede wszystkim zmienić formę podawanych produktów. Ziemniaki będą o wiele atrakcyjniejsze jeśli zamiast tradycyjnego puree podamy maluchowi na przykład ugotowane w całości malutkie młode ziemniaczki.
To samo dotyczy też ryżu, który będzie zresztą bardziej sycącym i lekkostrawnym daniem. Ziarno ryżu, znane ludzkości już 5000 lat p.n.e. i szybko docenione w Chinach, stało się równie popularne nie tylko w Azji, ale i na całym świecie. Nie znano wtedy jednak różnych metod wstępnej obróbki tego produktu, które pojawiły się na długo potem i pozwoliły czerpać z ryżu jak najwięcej wartości odżywczych. A jest ich niemało: ziarno ryżowe jest lekkostrawne i niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i glutenu, dlatego świetnie nadaje się dla małych dzieci, polecane jest nie tylko osobom, które dbają o linię, ale przede wszystkim dzieciom, osobom starszym, alergikom oraz cierpiącym na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego.
Jak jednak sprawić, by porcja białych ziarenek zechciała być zjedzona przez wybrednego maluszka? Odpowiedź jest prosta: podać ją w innej formie, np. jako płatki ryżowe. Te produkowane przez firmę Konpack w linii Fit`s otrzymywane są poprzez poddanie łuszczonego ziarna ryżu białego hydrotermicznej obróbce, zgnieceniu na walcach i wysuszeniu. Zawierają więc te same wartości odżywcze co ich pierwowzór, są jednak o wiele atrakcyjniejsze, szczególnie podane z pomysłem. Można więc stworzyć słodkie danie dodając do nich starte jabłko, rodzynki i cynamon, lub przygotować kolorową sałatkę z kukurydzą, marchewką, ogórkami i szynką. Ponadto pozwalając dziecku (np. poprzez dekorowanie) uczestniczyć w przyrządzaniu potrawy, możemy mieć pewność, że będzie ona o wiele lepiej smakować małemu niejadkowi, niż niejedna czekoladka.
Płatki ryżowe błyskawiczne Fit`s świetnie sprawdzą się także jako deser. W towarzystwie miodu, świeżych lub suszonych owoców lub domowej roboty konfitur będą równie smaczne, co zdrowe i pożywne. Wystarczy do gotującej wody lub mleka wsypać płatki (proporcja 2:1- by były na gęsto) i gotować ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając.
Pamiętajmy jednak, że każde dziecko posiada swój własny rytm spożywania posiłków. Jeden maluch będzie jadł szybciej, inny spędzi przy stole nawet kilka godzin. Najważniejsze, aby nie okazywać zniecierpliwienia ani nie pospieszać dziecka. Jeśli połączymy tych kilka rad ze zróżnicowaną dietą, nadspodziewanie szybko zorientujemy się, że nasze dziecko zacznie jeść nie tylko dla zaspokojenia głodu, ale i dla przyjemności.
Dzisiaj firma Konpack proponuje: Płatki ryżowe z owocami i bitą śmietaną
Składniki: 125 g płatków ryżowych, owoce (mogą być świeże lub konfitury), bita śmietana, ½ litra mleka, cukier, sól
Przygotowanie: Płatki ryżowe ugotować według sposobu podanego na opakowaniu. Ostudzić, dodać owoce (lub sok owocowy) i bitą śmietanę. Gotowe!
Więcej potraw na www.konpack.pl
Nadesłał:
PR Solution
|