Delecta pomaga urządzić karnawałową domówkę
Bez względu czy karnawał będziesz świętować w Wenecji, Rio de Janeiro czy w rodzinnym mieście, warto do takiej zabawy odpowiednio się przygotować. Kluby prześcigają się w motywach przewodnich organizowanych eventów, jednak samodzielnie przygotowana impreza ma zalety, które są nie do (...)
Bez względu czy karnawał będziesz świętować w Wenecji, Rio de Janeiro czy w rodzinnym mieście, warto do takiej zabawy odpowiednio się przygotować. Kluby prześcigają się w motywach przewodnich organizowanych eventów, jednak samodzielnie przygotowana impreza ma zalety, które są nie do przecenienia. Organizując domówkę, masz pełny wpływ na dobór gości, muzyki, a także… przekąsek. Jednym słowem wszystko może być takie, jak lubisz!
Tłumaczeń słowa karnawał jest wiele. Poza łacińską etymologią, carne vale – mięso żegnaj, jest też polska, która nawiązywała do „nawału kar”, które przyniesie nadchodzący post. To jak hucznie obchodzono w Polsce ten szczególny okres, świadczy opinia, jaką w XVI wieku przedstawił sułtanowi Sulejmanowi II Wspaniałemu, po zimowym pobycie w naszym kraju, jego poseł: „W pewnej porze roku chrześcijanie dostają wariacji i dopiero jakiś proch sypany im w kościele na głowy leczy takową”[1]. I chociaż „karnawałowe szaleństwo” wielu osobom towarzyszy niemal przez cały rok, to nadal dla wielu okres od Święta Trzech Króli (6 stycznia) do Środy Popielcowej jest szczególny jeśli chodzi o zabawę.
Przygotowując imprezę karnawałową w domu trzeba pamiętać o jej najważniejszych składnikach: gronie świetnych znajomych, pełnej lodówce i dobrym humorze. Jeśli to my zostaliśmy na nią zaproszeni, warto pamiętać o żelaznej zasadzie: na „domówkę” nie można przyjść z pustymi rękoma. Doskonałym prezentem dla gospodarzy i współbiesiadników będą samodzielnie upieczone, oryginalne muffinki. Nawet jeśli Twoi przyjaciele dotychczas nie podejrzewali Cię o kulinarne umiejętności, z pomocą mogą przyjść gotowe mieszanki do domowego wypieku – odpowiednio dobrane proporcje składników zastosowane w opakowaniu z pewnością zniwelują ryzyko kulinarnej porażki. To właśnie desery w postaci monoporcji sprawdzają się idealnie podczas tego typu imprez – w przeciwieństwie do ciast, które podczas krojenia mogą stracić na swojej estetyce, zawsze prezentują się bowiem bardzo elegancko i efektownie. Muffinki, desery na bazie galaretek, a nawet eklery i minitorciki – w internecie można znaleźć wiele pomysłów na ich przyozdobienie, a ilość produktów marek takich jak Delecta, które umożliwiają ich wykonanie sprawia, że wykonanie ich będzie znacznie prostsze niż wielu z nas się wydaje. Dodatkowo, tego typu desery bardzo łatwo jest zaaranżować w taki sposób, aby wpisywały się w temat przewodni imprezy: Black&white? Lady in red? A może „powrót do dzieciństwa”? Za pomocą odpowiednich dodatków w postaci kremów, kolorowych posypek i owoców na muffinkach można wyczarować dowolną dekorację. A może to właśnie zdobienie gotowych babeczek stanowić będzie element integrujący gości w sytuacji kiedy nie wszyscy się znają? Jedno jest pewne, będzie przy tym wiele zabawy!
A oto jeden z prostych przepisów na pyszne, domowe eklery:
Eklery domowej roboty
Składniki:
· 1 opakowanie Eklerów Delecta
· 3 jaja
· 75 ml oleju
· 125 ml wody
· 500 ml schłodzonej śmietany 30%
· 1 łyżka cukru pudru
Chrupiące ciastko, kremowo-śmietankowe nadzienie – eklery to deser, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających gości!
Na początku nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu) i wykładamy blachę papierem. Miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach jaja, wodę, olej i mieszankę do wypieku. Odcinamy końcówkę rękawa na ok. 4 centymetry i przekładamy do niego ciasto. Wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem. Porcja wystarczy na ok. 15 eklerów o długości 9 cm i grubości 2 cm. Całość pieczemy przez 18 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy w nim eklerki na dodatkowe 10 minut, do wyschnięcia. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika! Wystudzone eklery kroimy na pół. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy do niej opakowanie z masą do śmietany i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na obie części eklera dajemy łyżkę kremu i sklejamy je z powrotem w całość i następnie posypujemy cukrem pudrem.
Eklery najlepiej smakują po około 2 godzinach schładzania co daje nam czas na przygotowanie się do imprezy! Dla tych, którzy chcieliby prześledzić proces powstawania eklerów, materiał video: https://delektujemy.pl/przepisy/videoprzepis-eklery/
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Nadesłał:
38PR
|