Czy zakup frytownicy do domu to dobry pomysł?


Czy zakup frytownicy do domu to dobry pomysł?
2014-06-04
Bardzo często zachwycamy się smakiem, kolorem i chrupkością frytek z fast foodów. Zastanawiamy się wówczas, jak oni to robią? Dlaczego kupione frytki są lepsze od tych zrobionych na patelni, czy w piekarniku? Odpowiedź jest prosta: frytownica!

Ten wynalazek, który wcześniej stosowany był tylko przez profesjonalne lokale gastronomiczne, obecnie dostępny jest dla każdego amatora i smakosza frytowanych potraw. Współcześnie, nie musimy już kupować wielkich frytownic, do których trzeba wlać tony oleju. Wielu producentów i sprzedawców, wychodząc na przeciw oczekiwaniom swoich klientów, postanowiło stworzyć serie mini frytownic. Poza ceną i wielkością, nie różnią się one praktycznie niczym od profesjonalnych, wielkich urządzeń stosowanych w punktach gastronomicznych. Przy ich pomocy możemy przygotować nie tylko frytki. Wlewając odpowiednią ilość oleju możemy usmażyć zarówno kurczaka jak i rybę w panierce. Szerokie zastosowanie i uniwersalne wykorzystanie frytownic umożliwia nam również przyrządzenie owoców morza i warzyw w cieście. Jednym słowem frytownica jest urządzeniem, w którym usmażymy w głębokim tłuszczu praktycznie wszystko. Aczkolwiek należy uważać na tzw. beztłuszczowe frytownice. Zdaniem wielu użytkowników tego typu sprzęty doskonale sprawdzają się w przypadku przygotowywania tylko i wyłączeni frytek. Konsumenci potwierdzają, że jedna łyżeczka oleju spokojnie wystarczy do zrobienie 2-3 porcji tych frykasów. Aczkolwiek na tym się kończy fantastyczne działanie beztłuszczowego urządzenia. Podczas przygotowywania kurczaka mięso jest nie dosmażone, a ciasto nie trzyma się frytowanych warzyw. W tym momencie rodzi się pytanie, czy opłacalnym jest wydawanie kilkaset złotych na sprzęt do produkcji tylko i wyłącznie frytek? Osobiście uważam, że nie. Naturalnie frytownice te są zdrowsze, bo mniej oleju przyjmujemy wraz z posiłkiem. Aczkolwiek cena nie jest adekwatna do ich zastosowania. Więc jeżeli nie przeszkadza wam troszkę większa ilość oleju, zakup zwykłej frytownicy powinien się wam opłacać.


Wracając do tradycyjnych, ale jednocześnie nowych frytownic. Idąc z biegiem czasu, producenci starali się jak najbardziej zmodernizować owe urządzenia, dzięki temu dzisiaj możemy każdą porcję przygotować w kilka minut. Sama czynność smażenia jest wręcz banalna. Do urządzenia wlewamy wyznaczoną ilość oleju, który się rozgrzewa. Następnie w koszyczku umieszczamy wybrane przez nas danie: frytki, kurczaka, rybę, czy coś innego. Po włożeniu koszyczka do naczynia należy odczekać parę minut i Voilà. Ot cała filozofia używania frytownicy. Jeżeli jeszcze macie wątpliwości ile oleju wlać na daną porcję, większość producentów do urządzenia dodaje szczegółową instrukcje obsługi uwzględniając zarówno ilość oleju, wielkość porcji jak również kilka ciekawym porad dotyczących czyszczenia i mycia. Bez wątpienia trzeba przyznać, że frytownica to wynalazek uniwersalny i przydatny praktycznie w każdej kuchni. Jednakże należy uważać na przyjmowaną ilości tłustych potraw. Ich nadmiar nie tylko źle wpłynie na wygląd sylwetki, ale może niekorzystnie rzutować na nasze zdrowie. Generalnie stosowanie frytownicy można podsumować jedną sentencją : wszystko jest dla ludzi, a stosowane z umiarem nie powinno szkodzić.

Nadesłał:

emaks.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl