Chile winem płynące
Chilijskie wina, jeszcze do niedawna stosunkowo mało znane, dziś śmiało konkurują z włoskimi czy francuskimi. Chile z rozmachem trafiło do pierwszej dziesiątki światowych producentów win. Dodajmy - win coraz wyższej jakości. Liczne grono amatorów mają także w Polsce.
Natura podarowała temu regionowi wymarzone warunki do uprawy winogron. Trwający od września do marca sezon wegetacyjny jest słoneczny i bezdeszczowy, a bliskość gór i morza łagodzi upały. W takim klimacie owoce niezawodnie dojrzewają, a szkodniki omijają je szerokim łukiem. Chile jest jedynym krajem na świecie, w którym winnice nie są atakowane przez filokserę. Te małe, pochodzące z Ameryki Północnej, owady w XIX wieku zdziesiątkowały europejskie uprawy winogron, doprowadzając do wyginięcia na Starym Kontynencie niektórych odmian, jak na przykład Carménère.
Wina rodem z Chile są wyjątkowe także pod względem walorów zdrowotnych. Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Glasgow dowiodły, że zawierają aż 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż wina z innych rejonów świata. Pite z umiarem, 1-2 kieliszki dziennie, mają więc korzystny wpływ m.in. na układ krążenia.
Prawie 70 proc. chilijskich win trafia na eksport, z czego ponad połowę kupują Europejczycy. Do największych eksporterów należy dom winiarski Viňa Maipo. Strzelista wieżyczka kościoła w miasteczku Maipo, gdzie firma ma siedzibę, to jej znak rozpoznawczy. Viňa Maipo jest przykładem niebywałej wręcz ekspansji na zagranicznych rynkach. Ich podbój zaczęła pod koniec lat 70., by w krótkim czasie stać się znaną marką w ponad 40 krajach na obu półkulach. Mało które wina zdobywają tyle prestiżowych nagród na światowej rangi imprezach, jak choćby International Wine and Spirit Competition w Londynie, najstarszym międzynarodowym konkursie jakości alkoholi. Ich jedynym importerem w Polsce jest Partner Center.
Wśród szczepów winorośli w Chile króluje Cabernet Sauvignon, uznany za prawdziwą lokomotywę tutejszych czerwonych win. Dobre trunki z tego szczepu, jak Viňa Maipo Cabernet Sauvignon, są szlachetnie zbudowane, ujmujące aromatem czarnej porzeczki.
Z win czerwonych w czołówce są też Carménère. Mówi się, że to wino ma wiele twarzy - może być delikatne i lekkie, tchnące czerwonymi owocami, pieprzem i czekoladą, jak Viňa Maipo Carménère, ale może też być głębokie i mocne.
Doskonale udają się producentom z Chile wina dwuszczepowe, jak czerwone Viňa Maipo Cabernet Sauvignon Merlot, i Viňa Maipo Carménére Cabernet Sauvignon, czy białe Viňa Maipo Chardonnay Sauvignon Blanc.
Wśród ponad 8 milionów hektolitrów wina, jakie rocznie powstają w tym kraju, coraz więcej jest trunków z wysokiej półki, coraz lepszych jakościowo, ale też coraz bardziej indywidualnych, jak najnowsza linia Viňa Maipo - Gran Devociόn, która wkrótce zawita do Polski.